Categorieën
Artikelen

Interessants in het verschiet!

Nieuwe cd’s van Bløf en U2… rockdiensten… plannen…

 

Aanstaande zondag (30 januari): Bløfdienst ‘Welkom thuis’ met Te Boven live in Waalwijk. Waalwijk was van 1989-1995 mijn eerste gemeente. Leuk om daar nu weer een Bløfdienst te gaan doen. 4 jaar geleden waren ze ook al één van de eerste gemeentes ‘in het land’, die mij uitnodigden een U2-dienst bij hen te komen doen. Het was toen nog zo nieuw dat het ‘Hart van Nederland’ heeft gehaald.

Dan drie weken later, op 20 februari, U2dienst ‘God-shaped hole’ in Utrecht. In de uitvoering met lichtshow, maar zonder band, is dat een dienst die mét de meeslepende rockmuziek van U2 ook wat een meditatief karakter heeft. Hoewel ik het heerlijk vind om met band te werken, heeft dit een eigen sfeer. Overigens wordt de muziek ten gehore gebracht op het geluidsniveau dat hoort bij rockmuziek. God-shaped hole is een term van de filosoof Pascal, door Bono gebruikt om daarmee uit te drukken een verlangen zo groot, dat alleen God erin kan voorzien. Bij Bono is dit ontstaan toen zijn moeder plotseling overleed toen hijzelf 14 was.

Maar het worden weer opwindende tijden! Bløf heeft onlangs de laatste hand gelegd aan hun nieuwe cd ‘Alles blijft anders’. Bassist en tekstschrijver Peter Slager schrijft ‘we kunnen trots zijn op ons eerste rockalbum’. En de teksten heeft hij me al ter inzage gegeven en daar zit weer veel moois tussen. Er zal dus reden zijn om straks weer met een nieuwe Bløfdienst te komen. Als we dan bedenken dat Te Boven juist ook de rockende muziek van Bløf graag speelt, dan wordt dat iets om naar uit te zien!

En dat geldt ook voor U2. Hun aankomende album ‘Songs of Ascent’ is al langer aangekondigd, maar lijkt nu langzamerhand te gaan komen. En daarbij is alleen de titel al erg veelbelovend. Die zal vertaald moeten worden met ‘liederen van de opgang’, een bekende term voor wie met de psalmen bekend is. De psalmen 120-134 zijn de ‘liederen van opgang’. Daarmee wordt de opgang naar Jeruzalem bedoeld en dit zijn dus pelgrimsliederen. Je zou dus kunnen zeggen dat de nieuwe van U2 ‘Pelgrimsliederen’ gaat heten. Liederen voor onderweg. En het thema voor de volgende U2dienst is hiermee ook aangekondigd.

En dan heeft Nina Hagen dat prachtige boek “Bekenntnisse“ geschreven. Dat betekent letterlijk ‘belijdenissen’, naar het werk van kerkvader Augustinus, maar in de vertaling heet het ‘Bekentenissen’. In de toekomst hoop ik met haar een keer te kunnen samenwerken. In elk geval heb ik intussen een geanimeerd gesprek gehad met Karl ter Horst, de dominee die haar gedoopt heeft en in wiens kerk zij af en toe komt zingen. Deze predikant staat tevens bekend als vredesactivist en vertelde me ‘begeistert’ te zijn (enthousiast) over ‘40 CoeXisT’, Deutsche Version, zoals te vinden op YouTube. We zien weer hoe het zich verder zal ontwikkelen. Ik ben aan het denken aan het organiseren van een ‘rockdienstfestival’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.