Categorieën
Preken

Rivieren van levend water

Mozes die op de rots mocht slaan, en toen kwam er water. En Jezus die zei dat er rivieren van levend water stromen uit het binnenste van wie in hem gelooft. Wij kunnen zelf worden als het kruikje van de weduwe van Sarfat. Gevende mensen. Het raakt niet op. Laatste preek (13 maart 2011) uit de serie ‘levend water’. Over o.a. de zonde van de wanhoop.

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/RivierenVanLevendWater.mp3]
Exodus 17
1 Vanuit de woestijn van Sin trok het hele volk van Israël verder, van de ene pleisterplaats naar de andere, volgens de aanwijzingen van de HEER. Toen ze hun tenten opsloegen in Refidim, bleek daar geen water te zijn om te drinken. 2 Ze maakten Mozes verwijten. ‘Geef ons te drinken, geef ons water!’ zeiden ze. Mozes zei: ‘Waarom maakt u mij verwijten? Waarom stelt u de HEER op de proef?’ 3 Maar omdat het volk daar hevige dorst leed, bleef het klagen. ‘Waarom hebt u ons uit Egypte weggevoerd?’ zeiden ze tegen Mozes. ‘Om ons van dorst te laten sterven, met onze kinderen en ons vee?’ 4 Mozes riep luid de HEER aan. ‘Wat moet ik met dit volk beginnen?’ vroeg hij. ‘Er hoeft niet veel meer te gebeuren of ze stenigen mij!’ 5 De HEER antwoordde Mozes: ‘Ga samen met een aantal van de oudsten van Israël voor het volk uit. Neem de staf waarmee je op de Nijl hebt geslagen in je hand en ga op weg. 6 Ik zal je opwachten op de rots bij de Horeb. Als je op de rots slaat, zal er water uit stromen, zodat het volk te drinken heeft.’ Mozes deed dit, in het bijzijn van de oudsten van Israël. 7 Hij noemde die plaats Massa en Meriba, omdat de Israëlieten Mozes daar verwijten hadden gemaakt en omdat ze daar de HEER op de proef hadden gesteld door te vragen: ‘Is de HEER nu in ons midden of niet?’

Johannes 7
14 Toen het feest al halverwege was, ging Jezus naar de tempel en hij gaf er onderricht. 15 De Joden waren verbaasd: ‘Hoe weet hij dat allemaal, terwijl hij geen opleiding heeft gehad?’ 16 Jezus zei: ‘Wat ik onderwijs heb ik niet van mijzelf, maar van hem die mij gezonden heeft. 17 Wie ernaar streeft te doen wat God wil, zal weten of mijn leer van God komt of dat ik namens mezelf spreek. 18 Wie namens zichzelf spreekt, is uit op zijn eigen eer, maar wie uit is op de eer van wie hem gezonden heeft is betrouwbaar; hij bedriegt niemand.
37 Op de laatste dag, het hoogtepunt van het feest, stond Jezus in de tempel, en hij riep: ‘Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken! 38 “Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft,” zo zegt de Schrift.’ 39 Hiermee doelde hij op de Geest die zij die in hem geloofden zouden ontvangen; de Geest was er namelijk nog niet, want Jezus was nog niet tot Gods majesteit verheven.

Één reactie op “Rivieren van levend water”

Het is nu zondag 22 mei en je bent op fietsvacantie ds . Jan Andries .Ik wilde deze preek opnieuw horen . ik hoorde ‘m in je kerk op de laatste zondag van het project ( Levend Water ) .Zoals jij deze preek laat horen , zo vol kracht , maar ook zo vol van de liefde van God naar ons ,maar ook zo als wij het moeten beleven naar onze medemens toe is zo duidelijk !Als je deze wonderlijk mooie preek goed beluisterd kan je nooit meer zeggen , ik wist niet hoe ik dit moet doen .
Dank je wel voor zoveel goede en mooie woorden waarmee we het leven kunnen verder leven .Maar we moeten er wel naar luisteren , en ik zal dit zeker weer opnieuw doen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.