Categorieën
Artikelen

U2-dienst #4 “Pride” gaat in op het geweld dat door de wereld gaat

Dit artikel heb ik geschreven voor de Kerkbrief van Winkel

Na de geslaagde Bløfdienst begin januari heeft de kerkenraad besloten voorlopig twee rockdiensten per jaar te willen organiseren. U weet, of u weet niet, maar dat is mijn specialiteit. Van de zomer is het tien jaar geleden, dat ik een concert van U2 bezocht en dit concert op allerlei manieren beleefde als een kerkdienst voor 50.000 mensen, die zich er weliswaar niet van bewust waren dat het een kerkdienst was. Dat zat hem in de teksten van de songs, in de dingen die Bono tussendoor zei, het zat ‘m in de gebruikte symboliek, en in de manier waarop de artikelen van de Verklaring van de Rechten van de Mens langskwamen als een moderne soort Tien Geboden, en nog meer. Het idee was toen: als een rockconcert op een kerkdienst kan lijken, dan kan het ook andersom. Vervolgens heb ik een dienst opgezet met songs van U2 in plaats van de gebruikelijke kerkliederen, en deze afgespeeld via een stevige podium-installatie, zodat qua volume het niveau van een discotheek bereikt kon worden. Het was bedoeld als een eenmalig experiment, maar het was erg geslaagd, en doordat er mensen uit Apeldoorn aanwezig waren, die me vervolgens uitnodigden de dienst ook daar te komen doen, is er iets ontstaan, dat nog steeds doorgaat. Intussen doe ik niet meer alleen diensten met U2, maar inderdaad ook met Bløf, terwijl ik ook al eens een Santana-dienst heb gedaan. En er is nog veel meer mogelijk. Maar zowel voor U2 als voor Bløf hadden zich bands bij mij aangemeld, die met mij van de diensten graag live evenementen wilden maken. Intussen heeft het een hele geschiedenis. Het is gaan functioneren als een van de voorlopers van The Passion, en ik heb het zelfs al eens in Hong Kong mogen doen, wat natuurlijk een verbazingwekkend hoogtepunt was.

De rockdiensten die ik tot nu toe heb gedaan zijn altijd in première gegaan in mijn eigen gemeente. Tot nu toe was dat Broek op Langedijk. De Bløfdienst van januari was namelijk geen nieuwe dienst. Met die dienst was ik al een hele tijd op tournee door het land. Maar nu ben ik bezig met de eerste nieuwe rockdienst hier in Winkel. Het is mijn vierde compleet nieuwe U2-dienst. Voor deze dienst heb ik alle liedjes van de band weer goed beluisterd en heb ik goed naar de teksten gekeken. Opnieuw ben ik onder de indruk van de kwaliteit, de diepgang en het intens christelijke karakter ervan. Ook is er met het verschijnen van “Songs of Innocence” afgelopen september nieuw materiaal.

 

EEN GEWELDLOOS ANTWOORD MOGELIJK?

In deze tijd gaat er een golf van onvoorstelbare barbarij over de wereld, aangericht door extremistische moslims. Toen leden van de IS aan de Libische kust enkele tientallen christenen het hoofd van de romp hadden gesneden, stuurden ze een filmpje de wereld in, waarin iemand een bordje met de naam Rome vasthield en wees naar de overzijde van de Middellandse Zee. Zo werd duidelijk gemaakt dat Europa gezien wordt als de christelijke wereld, en als zodanig een doelwit vormt. We worden uitgedaagd. En wel naar onze godsdienstige achtergrond. Nu is het probleem dat Europa wel in sterke mate is gevormd door het christendom, maar dat het merendeel van de mensen dit geloof is kwijtgeraakt. Dit alles met elkaar vormt het thema van de nieuwe U2-dienst. Op Facebook heb ik hem vorige week aldus aangekondigd:

 

De nieuwe U2-dienst in wording is bezig erg goed te worden. Sowieso is de tracklist geweldig, maar er zit ook een boodschap en een uitdaging in, die zich precies richt op de onvoorstelbaar barbaarse dingen, waarmee de wereld vandaag te maken heeft. Kan de westerse wereld, die als christelijke wereld in het vizier van moslim-extremisten ligt, wellicht een christelijk antwoord geven – in achting genomen dat Jezus van de volstrekte geweldloosheid is?

 

Première: Lucaskerk, zondag 7 juni 2015, 19.00 uur. Met medewerking van de ijzersterke U2-band U2two. Een week later zijn we tijdens het Oerol-festival op Terschelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.