Categorieën
Artikelen

Ontmoeting met Bono, Hanover Quay Studio, 7 maart 2008

Vorige week werd ik gemaild door iemand genaamd Erik Mulder. Hij schreef dat hij via een vertaald artikel uit het Nederlandse U2-fanclubblad EXiT Bono bekend had gemaakt met de U2-diensten én en passent het verzoek om goedkeuring voor het uitbrengen van de single “40 CoeXisT” kracht bij heeft gezet. Erik, bedankt! En ja, we zijn nog steeds aan het wachten. Zijn schrijven publiceer ik met zijn instemming. Misschien dat ik later nog wel even naar de vertaling kijk, want bijvoorbeeld “U2-mass”… mis is nog steeds een RK-term. Maar dat geeft verder niet.

Mijn naam is Erik Mulder, 42 jaar oud en reeds jaren lang U2 fan. Ik werd geraakt door het artikel over de U2-dienst in het fanclubblad van vorig jaar van uw hand. Zelf had ik ook al verbanden gelegd tussen U2 teksten en de bijbel. Ook het diepe geloof van Bono en zoals hij dat uitdraagt doen me iets. Ik dacht bij mezelf: het lijkt me interessant voor Bono om te weten dat er U2-kerkdiensten plaatsvinden. Daartoe heb ik het artikel vertaald in het Engels.
Vorige week (7 maart) ben ik in Dublin geweest, U2 was daar bezig met opnames voor het nieuwe album in de Hanover Quay studio. In het verleden hebben de bandleden vaak de moeite genomen om wat handtekeningen uit te delen en foto’s te laten maken met de aanwezige fans.
De Hanover Quay studio ligt in  het havengebied van Dublin. U2 heeft hier opnames gemaakt voor de laatste 4 albums. De studio is een voormalig oud magazijn welke aan de ene kant ingesloten is door water en aan de andere kant door een stoffige weg. Tegenover de studio stond een cementfabriek, die de afgelopen maanden is gesloopt. Voor de studio zelf bestaan ook al jaren sloopplannen, want Dublin is bezig van dit gedeelte van het havengebied een woon, werk  en (watersport) recreatie gebied maken. Zelfs een on-line petitie van Bono om de sloop van de studio te voorkomen heeft niet mogen baten. 
Vrijdag kwam ik aan bij de studio, eerst kennis gemaakt met de andere wachtende mensen, Nederlanders, Spanjaarden, Italianen, Engelsen, Belgen en Ieren. Reuze gezellig om ervaringen uit te wisselen en te speculeren over het nieuwe album.  Er was een Italiaanse vrouw die bij het lezen van het vertaalde artikel hevig ontroerd raakte en vertelde dat zij zelf ook vaak gedacht had een U2-dienst op te zetten in Italië. De Garda (Ierse Politie) kwam ’s avonds nog langs en ze kwamen later terug met thee en koekjes voor ons! Toch wel uniek. Iets na middernacht was het dan zover: Bono kwam naar buiten en nam wat tijd  voor de wachtende fans! Ik heb toen het originele artikel uit het fanclub blad en dit samen met de engelse vertaling aan hem overhandigd en kort verteld waar het artikel overging, hij accepteerde het en bedankte mij ervoor.
Er was geen tijd/gelegenheid voor een echt gesprek, er waren ongeveer 25 mensen, en Bono had ongeveer 5-6 minuten tijd. Al deze mensen wilden een foto en handtekening. Ik was eigenlijk al heel blij dat ik het artikel heb kunnen geven in (letterlijk) het gedrang. Daarna ging Bono weer naar binnen en kwam kort daarna in zijn auto naar buiten gereden. Later kwam ook The Edge in zijn Audi naar buiten gereden, met zijn raam naar beneden. Hij nam ook wat tijd voor handtekeningen en foto’s. Achteraf was 7 maart voorlopig de laatste opnamedag in de Hanover Quay studios. Ik heb dus enorm veel geluk gehad!
Ik heb de vertaling van het originele artikel aangevuld met de onderstaande Note met informatie vanuit uw website, over de single “40 CoeXisT”en de plannen om deze uit te brengen. Met wat geluk lukt het om toestemming te krijgen van U2-management voor het uitbrengen van “40 CoeXist”. Ik hoop het van harte!

De vertaling is als volgt:

By Reverend Jan Andries de Boer (Dutch Reverend)
Translated from EXiT (Dutch U2 fanclub magazine)
website: http://janandriesdeboer.nl/

It was the summer of 2005. U2 was going to play at the Amsterdam Arena, my sister Sarolta, a big U2 fan, had bought 2 extra tickets. My wife and I got the privilege to attend the saturday concert (16th July). Until then I just liked U2 as a good band. I was touched at the concert. A extraordinary positive atmosphere, spiritual lyrics and speeches, the Ten Commandments projected in the version of the United Nations (the first 10 articles of the declaration of the Human Rights), a message of love and justice , a band who experienced cheering with integrity, some lyrics were outright prayers, Bono who showed with convincing gestures his beating heart, who blessed etc.
I experienced it as a mega church service in front of 50 000 people, who probably never go to church, but experienced this. It drove me to tears. The next morning, at sunday mass, I told impassionedly about this before and after the mass. It was then that I had the idea to hold a U2-mass, where U2 music, which is easy to take up like modern church music (gospel) would be played at the actual mass.
At 12th March 2006 it materialised. With the help of www.atu2.com, I had chosen the songs. It was easy to find Biblical references. It seemed that the Bible was text source No. 1 for U2. It was an extraordinary experience. The media attention surprised me, and it was great to see that the church was filled with other people than the normal visitors, who were touched. While not short before this I was one of the reverends, who did not know how to perform evangelization, and this while the message of the church is strong. I realised that I had found a way that works. A couple of old people who didn’t attend themselves thanked me for the U2 mass, which must have been great, because their grandson had not been to the church since many years, and had goosebumps.
I was surprised that a newspaper wrote 2 weeks later about U2 mass in the US. This developed independently. Paige Blair is the one who held the first U2 mass in the US. I contacted her. She puts it more beautiful: “I really believe that this is the Spirit moving in mysterious ways. ”
It is because of this trans atlantic link that I am planning to publish a part of the U2 mass also in english. There is more music fit for mass than the music of U2 and I want to offer my explorations to other colleagues who are busy with rock music in churches on the other side of the ocean.
What is a Rock mass?
A rock mass is a normal mass, the normal liturgy is followed., in which the traditional songs are replaced by rock songs. Naturally the lyrics of the song must fit at the place in the service. Moreover there must be a theme, which comes from the bible, so the bible and the song complement each other. Rock music in a big place at low volume doesn’t sound right, so a professional sound system is necessary, so the music can fill the hall entirely. It is worthwhile working with images, with filmed material or pictures. For this a good beamer is needed, the light in the hall should be dimmed. After the U2 mass I have done a Blof mass (dutch rockband) , and it will not be the last.
If you have any questions, please e-mail me at jaa@quicknet.nl

U2 mass#1
Welcome

Preparation:
Opening song: Beautiful Day
Silence
Greet and encouragement
Kyrie prayer
Gloria song: Gloria

Service of the word:
Prayer
Reading Old Testament Jesaja 2:1-5
Song: Love And Peace Or Else
Reading New Testament Matthew 26:14-16, 20-29, 47-49
Song Until The End Of The World
Preach (theme: CoeXisT)

Service of gifts and prayers:
Song Yahweh (song that is a prayer in itself)
Spoken prayer
Silent prayer
The Lord’s Prayer
Gift collecting
Closing song: I Still Haven’t Found What I’m Looking For

Sending and blessing
Upon leaving : 40

Images of ‘Naqoyqatsi’ of Philip Glass are shown at the Kyrieprayer and at the preach. At the Kyrie to view while praying and with in heart the words ‘Lord have mercy’. At the preach to support the spoken word. At playing back the songs the lyrics were projected line by line on a big screen, the original lyric and translated in dutch, with text references where possible. For this purpose movies have been made. I cannot say at this moment if, and under which conditions these will come available. The Powerpoint presentation, which is the basis for the movie, will be made available upon request.

Other U2 songs suitbable for a mass are:
Grace
When love comes to town
Pride
Love rescue me
The wanderer
Wake up, dead man
Walk on
Miracle drug

Jan Andries de Boer, “Rock” Reverend

Note: Jan Andries de Boer is big Frank Zappa fan (Frank Zappa hated churches and religion), and has recorded a song “40 CoeXisT” with dutch U2 coverband U2NL at Wisseloord Studios in Hilversum in 2008. This is based on the U2 song “40” and contains a peace preach about “CoeXisT” in the middle, while the music continues. In the preach is entered into topics as living together as Jew, Muslim and Christian, the multi cultural society, Fatwa, extremism, Wilders (dutch politician) and peace.
From the proceeds a part will go to Bono’s One project to make poverty history. Record company Universal is impressed and has asked U2 for approval to release the song.

 

4 reacties op “Ontmoeting met Bono, Hanover Quay Studio, 7 maart 2008”

beste Jan Andries,

Wist je dat er ook een boek is met preken over U2 lyrics? Het heet On Your Knees, preaching the U@ catalogue, geloof ik. Interessant boek met bijdragen van over de hele wereld!
En ken je het boek Walk On, the spiritual Yourney ook? Ook zeer interessant, zie http://www.relevantmagazine.com

Inderdaad ‘Get Up Off Your Knees’, zeer belangrijk, zeer U2 en kernachtig. Ook van belang: U2 At the End of the World en Walk On, the spiritual journey of U2 (laatste versie inclusief HTDAAB).

Geloof me Jan Andries , ik heb zo juist het hele artikel gelezen . Ik beheers de taal niet maar omdat het onderwerp mij bekend is lukt het wel .

Wat goed dat het zo bekend wordt allemaal. Ik zal dagelijks de hemel bestormen om te vragen dat je wens dat de single uitgebracht mag worden
zal worden vervuld .

Het is goed dat je drie maanden studieverlof krijgt
want er gebeurd wel heel erg veel .

Met mijn allerbeste wensen voor alles waar je zo mee bezig bent .

Dear Jan Andries

I’ll start in English to make sure you get the start of the conversation at least, before reverting to Afrikaans.

Great stuff, i enjoy the work you’re doing and hope and pray that the Spirit of God will work powerfully through your ministry to further the spread of God’s Kingdom and all of its values.

I am a minister in the Dutch Reformed Church in South Africa working with students at our largest residential university, hoping to host a U2charist next year around the time of U2 performing in South Africa.

Do you have any tips or pointers at this early stage?

Dankie ook vir die liturgiese voorstelle wat jy gemaak het. Kan jy dalk ook vir my noem wat is die tipiese reaksie of uiteinde van so ’n event/geleentheid? Waarnatoe werk mens daarna? Ons hoop om saam met een of meer van ons stad se grootste NGOs te werk en vertrou dat die uiteinde van die geleentheid nie net meer fondse vir hulle sal wees nie, maar groter betrokkenheid van die mense wat die diens/event bygewoon het.

Groete vanuit die anderkant van die aarde,

Alan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.