Categorieën
Artikelen

Trouw: “Rabbijn Soetendorp steunt popdominee De Boer”

Hieronder het artikel in Trouw. Zie ook op YouTube de onverkorte Engelse versie van 40 CoeXisT.

Amsterdam – In zijn streven om via een lied van de band U2 een boodschap van respect en verdraagzaamheid uit te dragen, krijgt ‘popdominee’ Jan Andries de Boer uit Broek op Langedijk nu steun van rabbijn Awraham Soetendorp.

Eind vorig jaar nam De Boer samen met de band U2NL een lied van het ‘echte’ U2 op cd-single op. Om die single officieel uit te brengen heeft De Boer toestemming nodig van U2. Pogingen om dat te realiseren via de platenmaatschappij en het management van de Ierse band hebben tot nu toe niets opgeleverd.

De Boer: “ik heb een e-mail ontvangen met twee woorden: ‘permission denied’, oftewel: toestemming geweigerd. Toch denk ik nog steeds dat zanger Bono sympathiek tegenover mijn initiatief staat. Ik vermoed dat hij zijn lied, met daarin mijn preek verwerkt, zelf niet heeft gehoord.”

De Boer wil alsnog proberen zijn lied bij Bono onder de aandacht te brengen. Daarbij krijgt hij nu steun van rabbijn Awraham Soetendorp, die de zanger regelmatig ontmoet. De rabbijn heeft De Boer beloofd een goed woordje voor hem te zullen doen.

Ook schaart Soetendorp zich achter De Boers boodschap, die gesymboliseerd wordt door het woord ‘CoeXisT’. De c wordt daarbij geschreven als de islamitische halve maan, de x is een davidsster en de t het christelijke kruis. Predikant De Boer heeft die iconische tekst overgenomen van de zanger van U2, die tijdens de laatste wereldtournee van zijn band een blinddoek droeg met deze opdruk.

De Boer en U2NL hebben het nummer ‘40′ van U2 opgenomen, dat is ge nspireerd op Psalm 40: ‘Vol verwachting heb ik op de Heer gewacht en hij boog zich naar mij toe, hij heeft mijn roep om hulp gehoord.’

Tijdens een instrumentaal intermezzo in het lied houdt De Boer een minipreek: “Wij zijn naar Gods beeld geschapen en uit zijn liefde en genade mogen wij leven”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.