Categorieën
Artikelen Preken

GOD in verschijning en verbeelding

Van 25 januari t/m 15 februari in de Gereformeerde Kerk van Broek op Langedijk: een nieuw project van de taakgroep Kink (Kunst in de Kerk): GOD in verschijning en verbeelding.

Hieronder het persbericht. De meeste van de bijbellezingen heb ik eerder gebruikt in een serie diensten (“Als in een flits”) die begin 2003 live vanuit Beverwijk zijn uitgezonden door de IKON. Ik ontdekte dat deze diensten nog steeds via het internet te beluisteren zijn. Als in een flits #1. Als in een flits #2. Als in een flits #3. Hierin worden de lezingen (toen uit de Groot Nieuws Bijbel) ondersteund door muziek. In dienst #1 komt dit door een technische onvolkomenheid niet zo goed uit de verf. In de andere diensten veel beter. Ook in de serie die nu komt wordt deze muziek gebruikt. De inhoud van de diensten zal geheel nieuw zijn.

 

Uit het persbericht:

Mensen spreken over God. Hoe komen ze erbij dat daar iets over te zeggen zou zijn? Dat kan alleen maar als er contact is, als er momenten zijn, of zijn geweest dat hemel en aarde elkaar op speciale manier raken. De Bijbel kent een hele reeks aan verhalen van bijzondere gebeurtenissen. Zo zag Mozes een struik in brand staan, terwijl de struik niet verteerde. Toen hij ging kijken werd hij geroepen om voorop te gaan in de bevrijding van zijn volk. Het is een van vele voorbeelden van verhalen die tot de verbeelding spreken en vergezichten openen van ongedachte mogelijkheden.
Het jaarlijkse kunstproject van de Gereformeerde Kerk staat vanaf 25 januari in het teken van de Godsverschijningen. In de kerk hangt werk van 6 hedendaagse Nederlandse kunstenaars bij dit thema. Rosemarijn Dissen maakte voor de gelegenheid zelfs een drietal nieuwe werken. Van Jenna Tas is er een levensboom, een symbool uit de kabbala dat de komst van het goddelijke op aarde verbeeldt. Van Rietje Bulthuis hangt er onder andere werk waarvoor zij zich liet inspireren door het bijbelboek Openbaringen. De meest paradoxale van de Godsverschijningen is verbeeld door Rik Cox, die met zijn werk ‘Elia’ de Godverlatenheid uitbeeldt waar Jezus doorheen moest aan het kruis. Van Greetje van den Akker is een goud-glanzende serie gezichten die doen denken aan de lijkwade van Turijn: de mens als beeld van God is zelf (ten dele) een Godsverschijning. Een doopjurk van Jeltje Hoogenkamp laat zien hoezeer hemel en aarde elkaar raken als een mens gedoopt wordt.
Het wordt een project voor de zintuigen. De bijbelverhalen worden voorgelezen op een basis van muziek die door predikant en muziekkenner Jan Andries de Boer daarvoor speciaal is uitgezocht. Op de laatste zondag komt pianist Laurens de Boer een stuk spelen dat geïnspireerd is op het verhaal van de ‘Verheerlijking op de berg’.
U bent welkom in drie kerkdiensten op zondagochtend om 10.00 uur op 25/1, 8/2, en 15/2. Op zondag 1/2 ‘s middags wordt de kerk als expositie-ruimte opengesteld van 14.00 – 16.30 uur.

3 reacties op “GOD in verschijning en verbeelding”

Met grote aandacht heb ik dit gelezen Jan Andries.U bent welkom staat er .Ik wil heel graag komen op 15/2 .Temeer omdat ik dan je broer Laurens weer eens kan horen en zien spelen .Wat ben ik blij met dit bericht.Ik herinner me diensten in de Vredevorstkerk nog heel goed .Het is vandaag een blijde vroeg begonnen dag !!

Ik heb een la vol met zo veel C D s van van kerkdiensten en nog meer betreffende jou Jan Andries ,
En zowaar ik vond ook een mooi doosje en op het etiket wat ik er op plakte staat : Als in een flits ”
Jan Andries , jan. febr. maart 2003.
Uitgezonden door de Ikon Vredevorstkerk.
De bandjes zitten er in compleet met de orde van dienst .Ik heb nog een kleine radio waar ik ook de bandjes in kan doen .Ik ga er dus naar luisteren .
Wat beleef en doe ik ook veel , ik kom tijd te kort.
Mijn dag begint dan ook meestal zeer vroeg , ik wil de tijd die ik nog krijg benutten .
En gelukkig , het lukt me weer !!

Op zondag 15 februariheb ik de kerkdienst mogen meemaken .
Zeer indrukwekkend .
De kerk hing vol met kunstwerken en ik heb ze met aandacht bekeken .
Maar ook de dienst zal ik niet gauw vergeten . Dominee Jan Andries deed alles zelf , geen ouderling kwam er aan te pas .Toen hij het werk van Rik Cox noemde , het werk wat zo de verlatenheid van Jezus Christus uitbeeld ging het dwars door mij heen .
Op dat moment herinnerde ik mij , hoe Jan Andries het scheuren van het voorhang in de tempel in de kerk op zijn drum speelde , ook toen was ik zeer ontroerd .
Wat ben ik blij dat deze mensen de kans krijgen om in de kerk de boodschappen uit de bijbel op hun eigen manier aan ons te vertellen .
Het is weer voor mij een reden van grote dankbaarheid omdat ik de kans krijg steeds weer dit te mogen beleven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.