Categorieën
Preken

“40”

“40” is de titel van een nummer dat U2 opnam op de LP ‘War’, en waarmee sindsdien vele concerten zijn afgesloten. Vaak bleef het publiek het refrein nog zingen, tot lang nadat de band van het podium verdwenen was. De woorden van “40” komen uit Psalm 40. Een bijzondere en vermetele psalm, waarin de dichter, terwijl hij in nood is, zich durft te verhouden tot God: ´U moet mij komen helpen, en wel nu!´ Een prachtige psalm om wat dieper op in te gaan. Hierbij te beluisteren: een preek in drie korte delen, steeds voorafgegaan door een (onberijmde) strofe van de psalm. Overigens was ’40’ van U2 slechts de aanleiding om me in deze psalm te verdiepen. Verwijzingen naar U2 komen er niet in voor.

 

Deel 1: Psalm 40:1-5 + overweging

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/Psalm40_1.mp3]

 

Deel 2: Psalm 40:6-10 + overweging 

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/Psalm40_2.mp3]

 

Deel 3: Psalm 40:11-17 + overweging 

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/Psalm40_3.mp3]

5 reacties op ““40””

Jan Andries , ik heb het eerste gedeelte nu voor de tweede keer gehoord en het ontroerde mij nog meer als de eerste keer . ik was inderdaad op sterven na dood .Deze prachtige psalm 40 las ik gisteren helemaal . Maar jou woorden Jan Andries
zijn zo mooi , ik wil het vanavond voor ik ga slapen nog een keer horen , dank je wel ,

Attie

vanochtend vroeg las ik de twee volgende , en ik weet het niet meer . Gisteravond las ik voor de derde maal de eerste en werd weer getroost .Je weet Jan Andries hoeveel er in mijn lange leven is gebeurt , hoeveel verdriet mij is aangedaan , weer opnieuw doet dit zo’n pijn .Ik wil sterk zijn , maar ik voel mij zwak . Jij verteld het allemaal zo duidelijk , maar ik kan het niet . De wil is er wel , maar ik voel mij zo verlaten. Ook deze twee delen ga ik weer opnieuw beluisteren , het is zo indringend er moet voor mij een uitkomst zijn .
God spreekt immers door zijn dienaar , en ik wil ook luisteren en het goed doen .Ik smeek er om , God help mij astublieft .

Vanochtend las weer opnieuw psalm 40. En nu hoorde ik het tweede deel . Ik hoop dat God luisrert als ik bid en smeek om mij te helpen . Ik ben aan het einde van mijn leven , ik heb al zoveel jaren gekregen . Maar veel dingen zijn voor mij nog steeds niet duidelijk .Het maakt me onrustig en verdrietig . Steeds opnieuw hoop ik het antwoord te horen op de vragen , ik luister maar hoor het niet . Ik vraag niet meer , misschien mag ik het dan horen .

Ik las zo juist het derde deel, het geeft mij troost en bemoediging . dit derde deel zal ik dikwijls gaan beluisteren . ik moet het in mij opnemen want hier hoor ik de woorden die ik nodig heb .
Vandaag lees ik opnieuw Psalm 40 .

Zo juist hoorde ik weer opnieuw je preek in drie delen – psalm 40 – zo indrukwekkend , je weet hoe ik er mee bezig ben de laatste tijd . Het zal de rest van mijn leven beheersen . Iedere ochtend luister ik naar U2 NL , het zal ook in de kerk klinken bij mijn uitvaart .Het begint er op te lijken dat ook ik heb gevonden wat ik zocht .
Als ik maar wil luisteren en dat probeer ik ook , steeds weer opnieuw.
Dank je wel voor deze preek , die ik kan horen wanneer ik maar wil .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.