Categorieën
Artikelen

U2-dienst #2, eenmalig uitgevoerd op 5 oktober

Er komt eenmalig een geheel nieuwe U2-dienst aan. Weer ouderwets via de discotheek-methode, maar mét een lichtshow verzorgd door AV-Totaal.

Zomer 2005. U2 treedt op in de Arena. Het concert heeft op allerlei momenten de sfeer van een mega-kerkdienst. Een mooi idee wordt geboren: een echte kerkdienst organiseren met in plaats van psalmen en gezangen muziek van U2. Maart 2006 is het zover: U2-dienst in Broek op Langedijk! TV-Noord Holland is erbij en het Algemeen Dagblad besteedt aandacht zowel voor- als achteraf. Gasten uit Apeldoorn, over voor familiebezoek, geven thuis zo’n enthousiast verslag dat er een uitnodiging volgt! De dienst daar, in oktober gehouden, haalt de voorpagina van het Friesch Dagblad: “U2-dienst trekt volle kerk”. Na een interview in Trouw (“Dominee ontwikkelt popliturgie”) volgen er meer uitnodigingen. Een interview door Ruud de Wild draagt bij aan de goede opkomst in Waalwijk in januari 2007: de kerk is afgeladen vol en doet SBS-6 verslag in het programma Hart van Nederland. Drie weken later in het Drentse Nijeveen is het niet meer te houden: er zijn zoveel mensen dat ter plekke besloten wordt een tweede dienst te houden. Voorpagina + webfilmpje bij Dagblad van het Noorden. De Telegraaf. Interviews door onder andere Edwin Evers. De Bløf-dienst, opgezet volgens hetzelfde concept, die in april wordt gehouden in Amsterdam, krijgt een prachtige reportage bij de VPRO op Radio 2. Opnieuw een interview in De Telegraaf. En zo gaat het door.

Een nieuwe impuls is de samenwerking met de band U2NL. Twee diensten gehouden op 23 september 2007 in Noord-Scharwoude en Franeker trekken samen 1700 mensen. “Het kerkdag ging eraf”, kopt de Heerhugowaardse De Koerier. De Volkskrant meldt op haar voorpagina er een filmpje van te hebben gemaakt: “Dominee: Bono is een profeet”. In het najaar trekken predikant en band de Wisseloord-studio in om in drie talen een single op te nemen: “40 CoeXisT”. Omdat dit een gewijzigde versie is van een bestaand nummer van U2, is voor release de officiële toestemming nodig van de band zelf. Ook de ondersteuning van Rabbijn Soetendorp heeft er nog niet toe geleid dat de aanvraag daartoe de band bereikt heeft. Media-aandacht krijgt de single wel (Algemeen Dagblad, Trouw, Goedemorgen Nederland). Zo gauw Soetendorp door Bono gebeld wordt zal hij de single, waarover hij zei: ‘u bent met belangwekkende dingen bezig’, ter sprake brengen. Een ander hoogtepunt is de reportage in het oudejaarsavondprogramma van Leo Blokhuis, o.a. opgenomen tijdens de U2-dienst in Westerbork. Het is de NCRV die op haar themakanaal Geloven een complete U2-dienst met U2NL uitzendt, opgenomen op 20 april 2008 in Barendrecht. Als predikant en band gevraagd wordt met een dienst het wereldse Indian Summer Festival te openen (21 juni 2008), op hetzelfde podium waar later op de dag Golden Earring en Anouk zullen staan, is een bijzondere mijlpaal bereikt.

Ondertussen staat de U2-dienst van Jan Andries de Boer niet op zichzelf. Toen in maart 2006 de eerste dienst gehouden was, bleek kort daarna dat in Amerika een hele beweging zich aan het ontwikkelen was van kerken die diensten hielden met muziek van U2, de U2charist. En in Nederland kreeg het concept gaandeweg steeds meer navolging. Op het ogenblik worden er met regelmaat overal in het land U2-diensten gehouden, die, vaak met gebruikmaking met materiaal van De Boer, door de mensen zelf worden opgezet en uitgevoerd.

De Boer zelf is niet van plan door te gaan met het houden van diensten door het land. Nu er iets in gang is gezet, is dat niet meer nodig. Er staat nog één dienst met U2NL gepland op 9 november in Lierop, en dan is het voorbij.

Wel houdt hij in zijn eigen kerk in Broek op Langedijk op 5 oktober a.s. eenmalig een geheel nieuwe dienst, met andere nummers en een ander thema. Dit thema “God-shaped hole” is ontleend aan de openingszinnen uit het nummer ‘Mofo’ en gaat over de leegte die mensen voelen in hun leven en die zij op allerlei manieren proberen te vullen. Gelezen zal worden uit Prediker en uit Matteüs. Een volledige opzet van de dienst is te vinden op de website van de dominee. De muziek zal ten gehore worden gebracht via de discotheek-methode en er zal een lichtshow zijn. De teksten van de nummers worden weer per regel geprojecteerd in Engels en Nederlands. 5 oktober 2008, 16.30 uur, Gereformeerde Kerk (PKN), Dorpsstraat 41, Broek op Langedijk.

Één reactie op “U2-dienst #2, eenmalig uitgevoerd op 5 oktober”

Jan Andries , ik heb dit artikel nu voor de tweede keer gelezen , gisteravond laat en nu dus .
Dit hele gebeuren heb ik op de voet gevolgd.Drie diensten mocht ik meemaken , de eerste in je eigen kerk , toen de Blofdienst en , en dat was zeer indrukwekkend de dienst in Noord Scharwoude met U2 NL . Ik was dus een van de duizend bezoekers . De komende dienst op 5 oktober zal ik als het gaat zeker meemaken, ik zeg als het gaat , want ik ben al 90 jaar .
De prachtige teksten , de gebeden en de preek
brengen zo veel blijdschap en saamhorigheid , je neemt het mee naar huis .Want :

er wordt gedanst gezongen en gebeden
er wordt gelezen en gepreekt
en aan eenieder
wordt op hun weg naar huis
Gods zegen meegegeven

Dank je wel Jan Andries voor al deze dingen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.