Categorieën
Artikelen

Magnificent!

Eens zal ik samen met mijn overleden moeder de lof zingen van de Allerhoogste, zingt Bono in Magnificent.

‘Alleen liefde kan zo’n merkteken achterlaten.
Maar alleen liefde kan zo’n litteken genezen.’

Het zijn de centrale zinnen van het nummer ‘Magnificent’ op de nieuwe cd ‘No Line On The Horizon’ van U2. De liefde in de eerste zin is de liefde van zijn moeder. De liefde in de tweede zin is de liefde van God. ‘You and I will magnify’ – jij en ik zullen verheerlijken. Bono zingt het voor zijn moeder. Wanneer dat zal zijn? Als hij net als zijn moeder in het hierna zal verkeren. Hoe dat ook zal zijn, want dit is wat hij zingt in de eerste zinnen:

‘Ik was geboren om met jou samen te zijn / in deze ruimte en tijd / Van wat daarna en voor altijd daarna komt, heb ik geen idee gehad’.

Bono’s moeder is plotseling gestorven toen hij 14 was. Het ‘merkteken’ dat haar dood bij hem heeft achtergelaten, heeft hij in het boek ‘U2 by U2’ een ‘God-shaped hole’ genoemd, een God-vormig gat. De term is van de filosoof Pascal en deze bedoelde er een verlangen mee, dat zo groot is, dat alleen God zelf erin kan voorzien. Het bezingen van God is de meest intense manier waarmee Bono de pijn van het gemis van zijn moeder te lijf kan. En hij kan het blijkbaar niet laten. In 1981 was het beginnend succes van U2 bijna in de kiem gesmoord. Het album ‘October’ dat de band in dat jaar uitbracht, was zó onbedekt gelovig, dat het een wonder mag heten dat het new wave-publiek, waarvan U2 het toen nog moest hebben, de band niet walgend heeft uitgespuugd. ‘October’, hun tweede plaat pas, begon met het nummer ‘Gloria’. Tekst:

“Ik probeer dit lied te zingen / Ik probeer op te staan / Maar ik kan mijn voeten niet vinden / Ik probeer het woord te nemen / Maar alleen in jou (U) ben ik compleet. / Glorie in U, Heer. / Gloria, verheugt u / Gloria, gloria, o Heer, maak mijn lippen los / (…) Ik probeer binnen te komen / Maar ik kan de deur niet vinden / De deur is open / U staat daar en laat me binnen.”

Het woord ‘magnificent’ (groots, heerlijk) is duidelijk voor de Allerhoogste bedoeld.
In de loop van het lied verschuift de focus. Als het tweede couplet opnieuw begint met ‘Ik was geboren’, vervolgt het nu met ‘om voor jou te zingen / Ik had geen keus dan… “to lift you up”, en dat kan betekenen ‘jou een opkikker geven’, en dan is het voor zijn moeder. Maar een tweede betekenis is ‘U verheffen’ en dat is hetzelfde als ‘to magnify’: (de Heer) grootmaken door Hem de lof te zingen. Ook de volgende zinnen kunnen op twee manieren worden verstaan: (ik had geen keus dan) “elk lied te zingen dat jij (U) wilde dat ik zong. / Ik geef jou (U) mijn stem terug. / Vanaf de moederbuik tot mijn eerste schreeuw, het was een vreugdevol geluid.

Dat is nu de bijzondere kracht van U2 in deze tijd. De lof van God wordt gezongen, onomwonden aan de ene kant, maar tegelijk voor meererlei uitleg vatbaar. Te zeggen dat ze zich hiermee minder kwetsbaar maken, zou geen recht doen aan de zo persoonlijke teksten van Bono. Maar het maakt wel dat hun muziek geaccepteerd wordt door het grote publiek. En daar zijn heilzame werk kan doen! De nieuwe cd van U2 is wereldnieuws. Voor zover ze intussen verschenen zijn roepen alle bladen uit hoe geweldig deze nieuwe cd is. Het Engelse blad Q heeft op de cover: “Good Lord, it’s their masterpiece”, daarmee aangevend dat ze aanvoelen dat dit inderdaad een christelijk stuk muziek is.

In de loop van het lied vindt Bono de gezamenlijkheid met zijn moeder terug. “Gerechtvaardigd tot we sterven… (NB: de rechtvaardiging door het geloof wordt hier genoemd) … zullen jij en ik grootmaken / de Allerhoogste (The Magnificent)”. En dat  betekent inderdaad een nieuwe vereniging, want: “Alleen liefde verenigt onze harten”.

6 reacties op “Magnificent!”

Wat een mooie uitleg van dit lied! Ik heb de nieuwe CD (met en zonder boek) zien liggen in de winkels. De prijs vond ik schokkend, maar wat ik begreep is het dus meer dan de moeite waard?

Groetjes, Carrie.

Meer dan de moeite waard Carrie. En je hoeft natuurlijk niet de dure box te kopen… Gewoon de cd in het plastic hoesje. Zit ook een boekje met teksten in 😉

Prachtig album, hoe meer ik luister hoe meer het gaat leven voor me. Een album vol hoop, opnieuw beginnen en een mooie toekomst!

Jan Andries , wat een prachtige tekst .
De hele tekst paste op een A4 .
Ik heb ‘m meteen geprint zodat ik het rustig kan lezen .Je weet hoe ik met Gloria bezig ben , iedere ochtend bij mijn ochtendgebed zeg ik ook dit .
Ik verheug op de C D die ik eerdaags krijg .
Dank je wel !!

Ik ben helemaal weg van de cd No line, m.n. de eerste nummers w.o. Magnificent en was heel erg benieuwd naar de toelichting bij de tekst. Heel blij die hier gevonden te hebben. Het doet me goed op deze manier naar de tekst te kunnen luisteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.