Categorieën
Preken

Geloven, wat is het alternatief?

De weggedoken Duitse soldaat in “Inglorious Bastards”, die door de Amerikaan werd gesommeerd tevoorschijn te komen, en vroeg “hoe kan u vertrouwen?”, kreeg als antwoord “je hebt geen keus”. Tevoorschijn gekomen, werd hij neergeknald.De vader van het zieke kind uit Marcus 9, zei tegen Jezus “ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp”. Wat is het alternatief van al dan niet geloven c.q. vertrouwen. Hebben wij, anders dan de soldaat wel een alternatief? Preek op de startdag van het nieuwe seizoen, vanuit het landelijke thema “Wij geloven”.

 

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/WijGeloven.mp3]

Marcus 9
14 Toen ze terugkwamen bij de andere leerlingen, zagen ze een grote menigte om hen heen staan. Er waren ook schriftgeleerden bij, die met hen aan het discussiëren waren. 15 De mensen waren verbaasd toen ze hem zagen, en liepen meteen naar hem toe om hem te begroeten. 16 Hij vroeg hun: ‘Waarover zijn jullie met hen aan het discussiëren?’ 17 Iemand uit de menigte antwoordde: ‘Meester, ik heb mijn zoon naar u gebracht omdat hij door een geest bezeten is en niet kan praten; 18 steeds wanneer de geest hem overweldigt, gooit die hem op de grond, en dan komt het schuim hem op de mond te staan, hij knarst met zijn tanden en wordt helemaal stijf. Ik zei tegen uw leerlingen dat ze hem moesten uitdrijven, maar dat konden ze niet.’ 19 Hij zei tegen hen: ‘Wat zijn jullie toch een ongelovig volk, hoe lang moet ik nog bij jullie blijven? Hoe lang moet ik jullie verdragen? Breng hem bij me.’ 20 Ze brachten de jongen bij hem. Toen de geest hem zag, deed hij de jongen meteen stuiptrekken, en met het schuim op de lippen viel hij op de grond en rolde heen en weer. 21 Jezus vroeg aan zijn vader: ‘Hoe lang heeft hij hier al last van?’ Hij antwoordde: ‘Al vanaf zijn vroegste jeugd, 22 en hij heeft hem zelfs vaak in het vuur gegooid en in het water met de bedoeling hem te doden; maar als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons.’ 23 Toen zei Jezus tegen hem: ‘Of ik iets kan doen? Alles is mogelijk voor wie gelooft.’ 24 Meteen riep de vader van het kind uit: ‘Ik geloof! Kom mijn ongeloof te hulp.’ 25 Toen Jezus zag dat er een grote groep mensen toestroomde, sprak hij de onreine geest op strenge toon toe en zei: ‘Geest die doof en stom maakt, ik gebied je: ga uit hem weg en keer niet meer in hem terug.’ 26 Onder geschreeuw en met hevige stuiptrekkingen ging hij uit hem weg; de jongen bleef voor dood achter, zodat de mensen zeiden dat hij was gestorven. 27 Maar Jezus pakte hem bij de hand om hem overeind te helpen en hij stond op. 28 Hij ging een huis in, en toen ze weer alleen waren, vroegen zijn leerlingen hem: ‘Waarom konden wij die geest niet uitdrijven?’ 29 Hij antwoordde: ‘Dit soort kan alleen door gebed worden uitgedreven.’

Één reactie op “Geloven, wat is het alternatief?”

Ik hoorde deze middag je preek van 13 september .
Het evangelie las ik afgelopen zondag al maar las het nu weer opnieuw voor ik naar je preek ging luisteren .Ik las van die vader die zo wanhopig opzoek was om genezing voor zijn kind dat was bezeten door kwade geesten .
Onze oudste zoon Hans , ons tweede kind was bij de geboorte al niet gezond .Maar dank zei de medische wetenschap behandelingen en operaties werd het een sterke knul.
Maar hij had een kleine afwijking aan de hersenen wat zich aanvankelijk niet ernstig liet aanzien maar helaas moest hij toen hij 18 jaar opgenomen worden in een inrichting waar hij is gestorven toen hij 31 jaar was .
Hij heeft vreselijk geleden en wij met hem, maar toen God hem naar zijn hemel haalde wisten wij dat hij voor altijd volmaakt gelukkig zou zijn .
We hebben nooit gebeden om genezing, maar hebben ons best gedaan om hem in dit leven een beetje blijdschap te geven .
Hij is bijna 30 jaar geleden gestorven , maar in ons gezin wordt nog steeds met liefde over hem gesproken .
Toen Jezus op de aarde tussen ons mensen leefde deed hij wonderen . En de mensen die dit zagen liepen hem na om zo nodig ook voor hen een wonder te doen .
Ik geloof in God en het toekomstig Koninkrijk wat ons is beloofd en wat ik jou met zo’n grote kracht hoor zeggen op het einde van je preek in de rockdienst in N.Scharwoude , maar ik vind het moeilijk om te geloven dat God nu hier in onze wereld nog een wonder zal doen omdat wij er biddend om vragen .
Ik kan dit niet en ik voel me er rustig bij want, ik heb ook nooit een onverhoord gebed moeten ervaren .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.