Categorieën
Preken

Engelen #2, Wat de engelen doen.

“Er is meer tussen hemel en aarde dan je met het blote oog kunt zien.” Dit is een uitspraak die veel mensen beamen. Het is alleen wel lastig, want als je zelf iets meemaakt: hoe moet je je ervaring beoordelen? Hoe weet je, om maar wat te zeggen, dat je niet gek bent? In die zin is het onthullend wat die internist Pim van Lommel op het spoor is gekomen. Dat er heel veel mensen een bijna-dood-ervaring hebben gehad, maar dat slechts weinigen erover durven te spreken uit angst niet serieus genomen te worden. Terwijl dat allemaal verhalen zijn die vergezichten bieden, waarin dimensies van het bestaan aan het licht komen die wij meestal volslagen negeren.
Ik ben best een hele tijd bezig geweest met de verhalen van vanmorgen. Ik vind ze geweldig. Maar ik kan er niet over preken op de manier waarop je dat over een bijbelgedeelte als dominee vaak pleegt te doen. Ik besef dat preken ergens ook een heel verstandelijke activiteit is. Je probeert iets te doorgronden op het niveau van het verstand. En dat wil ik ook, daar hebben we dat verstand ook voor. Alleen het is niet voor alle dingen het geschikte instrument.

Zo begint deze preek van ruim 10 minuten. De tweede in onze engelencyclus. Het gaat over Numeri 22-24, fascinerende hoofdtukken – zelf eerst even lezen!, en Handelingen 12:1-19, ook geweldig. Kijk ook hier even voor de engelen-kunstwerken.

 

[audio:http://janandriesdeboer.nl/audio/Engelen2BileamPetrus.mp3]

2 reacties op “Engelen #2, Wat de engelen doen.”

Jan Andries, ik had je preek gelezen , maar nu heb ik ‘m gehoord .
Wat is het allemaal helder en duidelijk als je het mag horen .
Maar je moet het ook willen horen en vooral luisteren . Want God zelf stuurt ons de hulp die wij nodig hebben .
Jij mag het ons zeggen in je mooie preken die het zo duidelijk maken in alle eenvoud .
Dit ervaar ik nu, nu ik deze preek heb mogen horen .
Dank je wel , het geeft me weer opnieuw veel rust .
Inderdaad , we zijn niet alleen !

Het is nu tien uur in de ochtend Jan Andries en weer heb ik naar je preek geluisterd .
Maar nu hoor ik heel andere dingen als gisteren .
Ik heb niet alleen een engelbewaarder gekregen.

Ik lees nu het laatste stukje van je preek over.
Je zegt het daar in meervoud , want je hebt het over de engelen .
Ik heb heel veel geleden in mijn leven , en veel moeilijke taken moeten vervullen .
Het verwonderde mij stedds weer opnieuw dat ik er niet onder door ging .
Dank je wel , jij hebt het mij duidelijk gemaakt .

God stuurde ook mij Zijn engelen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.