Categorieën
Artikelen

Jubileum: Tien jaar rockdiensten

 

10 jaar U2-diensten / 10 jaar Rockdiensten

In de zomer van 2005, na een concert van U2, werd het idee geboren. Op 13 maart 2006 werd het uitgevoerd. Het was bedoeld als een eenmalig experiment, maar binnen de kortste keren werd het, aangejaagd door interviews van dj’s als Edwin Evers, Ruud de Wildt en Giel Beelen en door reportages in programma’s als Hart van Nederland (SBS6) een kleine hype met een blijvend gevolg.

Binnenkort is het 10 jaar geleden dat de eerste U2-dienst gehouden20120701jsportel001werd, een half jaar later gevolgd door de eerste Bløfdienst. Het verschijnsel ro20120701jsportel002ckdienst was geboren. Intussen heeft ‘rockdominee’ Jan Andries de Boer twee tribute-bands, U2two voor de U2-diensten en teBoven voor de Bløfdiensten, waarmee hij de diensten door heel het land live uitvoert. Daardoor kan nu gezegd worden: een rockdienst is 100% kerkdienst (geen concessies aan liturgie en boodschap) en 100% rockconcert (geen concessies aan de muziek en het volume daarvan).

Na 10 jaar is het verschijnsel springlevend met vele afspraken in de agenda, onder andere met op 12 juni voor de tweede keer een U2-dienst op Terschelling ter gelegenheid van het Oerol-festival, terwijl daar nu al voor 2017 een Bløfdienst is geboekt. De diensten trekken bezoekersaantallen van vele honderden mensen; soms wordt de 1000 overschreden. Ook heeft het breed navolging gekregen, en misschien moet ook het succesvolle The Passion daartoe worden gerekend._DSC2125

Binnenkort, op 10 april om 16.00 zal De Boer zijn 64e rockdienst houden. In de Vredevorskerk, Laan der Nederlanden 152 in Beverwijk wordt dan een jubileum-editie gehouden van de U2-dienst met het thema ‘Pride’. Door middel van songs, bijbellezingen en commentaar gaat de dienst in het op religieuze geweld dat momenteel de wereld overgaat. De songs in de dienst stammen uit alle tijdperken van U2, van de eerste lp tot en met de meest recente cd. U2two staat bekend om zijn, zowel in geluid alsook in verschijning, uiterst geloofwaardige vertolking van U2.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.