Categorieën

01. Laatste Nieuws

(27/5/2024) Goed nieuws! De vorig jaar aangekondigde Bløfdienst “LEF OM TE LEVEN” gaat op 9 juni aanstaande alsnog door. In de Muziektuin, Loet 10, Schagen. Vanaf 19:00 uur. Bij slecht weer in de Grote Kerk.

(9/6/2022) Het werd tijd. Ik ben de site aan het bijwerken. Er is een heleboel dat geactualiseerd moet worden, etcetera. Het belangrijkste op dit moment is dat het aantal U2-diensten met een geheel eigen thema en repertoirekeus inmiddels op 7 staat. U2-dienst #7 heeft als thema “HiFi – LoFi”;, hij is afgelopen april in première gegaan in Broek op Langedijk en de volgende uitvoering is op 3 juli aanstaande in de Muziektuin in Schagen. Zie hier voor meer informatie.

(5/10/2018) Zojuist de agenda bijgewerkt. Op 28 oktober Santanadienst in Winkel, een week later U2-dienst in Rietmolen en verder staat er nog een aantal diensten gepland in 2019.


_DSC2125

(foto Albert Wester, Terschelling)

=========================================

(4/3/2016) Momenteel ben ik aan het werken aan een artikel voor een in september te verschijnen boek ter gelegenheid van 40 jaar U2. Het boek, dat wordt samengesteld door Erik van Bruggen, moet 40 artikelen gaan bevatten, geschreven door mensen, die allemaal vanuit hun eigen standpunt een interessant verhaal te vertellen hebben over U2. 40… mooi getal!

40 jaar U2, dat is een jubileum. Ook ik ga een jubileum tegemoet. Op 13 maart aanstaande is het 10 jaar geleden, dat ik, bedoeld als een eenmalig experiment, voor het eerste een U2-dienst hield. Ik had geen idee, dat het het begin zou worden van een lang en opwindende verhaal, dat nog navolging zou gaan vinden ook. De U2-dienst van 10 april in de Vredevorstkerk in Beverwijk (zie agenda) wordt de jubileumdienst. Erg leuk om dat daar te doen, want Beverwijk was van 1995-2003 mijn tweede gemeente. In die kerk heb ik de ruimte gekregen voor menig experiment. Vooral de zogenaamde ‘pionierdiensten’ waren speciaal, en kunnen worden gezien als voorfase van de rockdiensten.

Vervolgens ga ik aan de slag om een geheel herziene versie te maken van de God-shaped Hole-dienst. Deze nieuwe versie gaat in Winkel in première op 5 juni aanstaande, en een week later gaan we ermee naar Terschelling. De U2-dienst aldaar ter gelegenheid van Oerol was zo succesvol, dat de kerk daar meteen een dubbele afspraak heeft gemaakt: dit jaar opnieuw een U2-dienst en volgend jaar een BLØF-dienst!

(2/6/2015) Hoog tijd voor een bericht op deze nog steeds ernstig verwaarloosde site. De nieuwe U2-dienst “Pride” gaat aanstaande zondag in première in de Lucaskerk in Winkel. Uiteraard is dit weer in samenwerking met U2two. Het thema is “Pride” en het gaat over de uitdaging waar we als westerse, voormalig christelijke wereld, voor staan, door het IS-geweld, dat inmiddels ook Europa op de korrel heeft – inderdaad als christelijke wereld. De vraag is: zou het mogelijk kunnen zijn om bij het zoeken naar een antwoord op dit geweld, waardevolle aanknopingspunten te vinden in de godsdienst, die ons werelddeel zo sterk mede heeft gevormd? Zie de agenda voor details over tijd en plaats. Daar is ook te vinden dat we een week later tijdens het Oerol festival op Terschelling hopen te staan, en in september in Stiens.

(1/10/2014-2) De agenda helemaal bijgewerkt. Er komen weer allerlei diensten aan, in Smilde, Alkmaar, West-Terschelling, Stiens, en nog meer. Want ook mijn nieuwe gemeente zal toch spoedig een echte rockdienst in haar Lucaskerk willen kunnen meemaken!

***

(1/10/2014-1) Een tijd van verandering achter de rug. Op 31 augustus heb ik afscheid genomen van de gemeente waar ik bijna 11 jaar met veel plezier gewerkt: de Gereformeerde Kerk van Broek op Langedijk. We zijn verder opgeschoven naar het noorden. Op 7 september heb ik intrede gedaan in de Protestantse Gemeente van Winkel en omstreken. In de hectiek van de verandering nog U2-diensten gedaan in Haarlem en Siddeburen. De eerstvolgende rockdienst is op 9 november in Smilde. Zie de agenda!

***

(6/2/2014) De site is weer in de lucht. Aan de vormgeving wordt gewerkt, want dit is niet de definitieve vorm. De agenda is in elk geval ook weer aangepast. Diverse nieuwe rockdiensten zijn er gepland!

***

(12/12/2013) Vanaf heden tot en met januari elke donderdag van 19.00-20.00 uur (met herhaling op zaterdag van 18.00-19.00 uur) op Compleet FM (ook online te beluisteren): In Rep en Roer met Jan Andries de Boer. Dit is eigenlijk, en wel al ruim 7 jaar, het programma van mijn dochter Anna Neeltje, maar zij heeft er tijdelijk geen tijd voor. Een mooie gelegenheid om iets wat ik vroeger zelf ook altijd wou nu voor een beperkte tijd inderdaad te gaan doen!

***

(20/11/2013) Let op! De datum van de BLØF-dienst in Eibergen is verplaatst van 2 naar 9 februari!!

***

(28/10/2013) Alle 500 gratis kaartjes voor de U2-dienst op 10 november in Smilde zijn weg. Wie een kaartje heeft, kan daar tot 19.45 gebruik van maken. Daarna is de kerk open voor iedereen.

***

(12/9/2013) SANTANA dienst op 13 oktober in Broek op Langedijk! Klik voor het bekijken van de trailer hier. En voor meer informatie klikt u hier. Graag noem ik nog eens dat binnenkort deze site volkomen wordt vernieuwd. Daar is Chris Poldervaart (ook bekend als de zanger van teBoven) momenteel druk mee. En verder: kijk eens op de agenda! Daar is o.a. te vinden: een vertoning van QUEST FOR U2 in Amersfoort, de SANTANA dienst in Broek op Langedijk, een U2 dienst in SMILDE, en BLØF-dienst in BERGAMBACHT en OUDEMIRDUM.

***

(27/6/2013) De volgende vertoning van Quest for is op 1 juli, 19.00 uur in filmhuis De Lieve Vrouw in Amersfoort!

***

(15/5/2013) Komende zomer wordt deze site volledig vernieuwd. Vanaf dat moment zal ik hem ook weer gaan bijhouden. Op dit moment verwijs ik graag naar mijn Facebook-pagina. Daar is ook alle nieuws te vinden over de documentaire Quest for U2, die intussen zijn gang langs een nog onbekend aantal filmhuizen is begonnen, en die samen met een boek van mijn hand te koop is. Informatie daarover ook hier.

***

(31/10/2012) Enkele jaren geleden was ik in Middelstum met een BLØF-dienst. Dit heeft hen aangezet tot meer van dit soort. Zelf komen ze nu met een Borsatodienst.

***

(24/10/2012) Nieuwe site Quest for U2 in de lucht! Deze site is in het leven geroepen ter ondersteuning van de begin volgend jaar te verschijnen documentaire onder dezelfde naam. Inmiddels zijn alle opnames gemaakt. Ik heb hiervoor een heel aantal bijzonder interessante mensen mogen interviewen. Om een paar namen te noemen: rabbijn Avraham Soetendorp, popprofessor Bert van de Kamp en Midden-Oostendeskundige Monique Samuel. Meer informatie en ook de mogelijkheid van voorintekening op de site!

Ook heel fijn: In de komende weken ga ik weer op pad met TeBoven voor een tweetal BLØF-diensten, en wel in Dedemsvaart op 4 november en in Maarssenbroek op 18 november. Ik kan u vertellen: band en predikant hebben er zin in!

Het is nog steeds mijn bedoeling ook deze site vernieuwen. Ondertussen attendeer ik behalve op de site Quest For U2 tevens op de gelijknamige pagina op Facebook, die allerlei foto’s en achtergrondsinformatie biedt. En dan weet misschien ook nog niet iedereen dat ik (bescheiden) aan twitteren doe, en dat vindt u onder de naam Rockdominee. Ach, en als ik dan toch bezig ben, dan is het ook nog wel een keer leuk om u op de site van de kerk te wijzen, waaraan ik nu al bijna 9 jaar als full-time dorpsdominee verbonden ben. Daarvoor bedacht men ooit de grappige naam Webpuntjes. Sinds we als kerk via Kerkomroep te beluisteren zijn, zet ik mijn preken niet meer op deze site. Mijn preken als tekstbestand te lezen in de week die volgt op de betreffende zondag.

***

(13/9/2012) Voorlopig wordt de Santana-dienst, die gepland stond voor 14 oktober in Broek op Langedijk, uitgesteld. Momenteel heb ik alle tijd, die ik als full-time gemeentepredikant voor dit soort dingen beschikbaar heb, nodig voor de documentaire Quest For U2. De documentaire zal verschijnen in een combinatie van boek, dvd, en website. Het gaat over het spoor dat meer dan 30 jaar U2 getrokken heeft door Nederland. Zelf ben ik presentator en in die hoedanigheid interview ik mensen als rabbijn Avraham Soetendorp (heeft Bono gezegend), Bert van de Kamp, journalist nu popdocent, die Bono negen keer heeft geïnterviewd, en nog een heel aantal anderen. Erg mooi om mee bezig te zijn. De Santana-dienst komt dan maar even wat later!

***

(25/6/2012) Wederom lang de site verwaarloosd. Terwijl er wel degelijk wat te melden is. Zo verheug ik mij momenteel op een U2-dienst in Hardenberg op 1 juli in de middag (zie agenda). Dat wordt de eerste U2-dienst na Hong Kong, waar ik een gastcollege mocht geven over dat onderwerp en twee U2-diensten. Meer hierover op mijn Facebook-pagina. En ook gaan we deze zomer aan de slag met de documentaire Quest for U2. De site bijhouden? Ik heb er gewoonweg de tijd niet voor! Maarr.. er zijn plannen om de intussen toch wat prehistorisch ogende site te vernieuwen. Nieuws is ook te volgen via Twitter @Rockdominee.

***

(1/3/2012) Volgende maand, op 15 april, een BLØF-dienst in Vroomshoop. De U2dienst daar was een groot feest, dus ik verheug mij! Zie agenda.

Begin juni twee U2diensten. Alleen dat zal voor de meeste bezoekers van deze site misschien een beetje te ver zijn. Want die zullen plaatsvinden in HONG KONG. De één als begin van een gastcollege over het onderwerp “Bringing the Gospel by means of secular music”, dat ik daar mag geven, en de ander in de Duitstalige gemeente van Hong Kong. Het is de bedoeling dat ik het gastcollege ook zal geven aan het Malaysia Bible Seminary in KUALA LUMPUR. Of ik ook daar zal beginnen met een U2dienst weet ik nu nog niet. Dat hangt ook van de beschikbare techniek af.

***

(20/1/2012) Voortaan is de preek van de week op de site van mijn gemeente na te lezen. Zo staat er nu tot en met zondag een nieuwe preek over de Bruiloft te Kana. Met de ziel van Jezus bij ons in het bloed… De site van de PKN-gemeente (geref.) van Broek op Langedijk heet Webpuntjes.

***

(23/12/2011) Vanavond zit ik live in de studio van Radio 2 in het programma Halverwege, van 19.00 – 20.00 uur. Er worden ook enkele van mijn muzikale keuzes gedraaid. Dat vindt deze would-be radioman van weleer natuurlijk erg leuk!

***

(9/12/2011) Mijn EXCUSES aan de regelmatige bezoekers van deze site. Ik heb het wat laten versloffen. Sowieso is de informatie in de agenda actueel. En het werd de hoogste tijd om de vermelding “WINNAAR VAN DE WEBFISH-AWARD (ZILVER) VAN 2008” te verwijderen. Want dat is wel zo, maar intussen is mijn site door het verstrijken van de jaren zo ongeveer PREHISTORISCH geworden. Mijn felicitaties aan de winnaars van 2011! Overigens zijn er ideeën om de site een complete opfrisser te geven, maar daar ontbreekt momenteel de tijd even voor. ALLES OP ZIJN TIJD!

EVEN BIJPRATEN (1). Op vrijdag 23 december zal ik ‘ijs en weder dienende’ te gast zijn in het programma Halverwege op Radio 2 (19.00 – 20.00 uur). Daar zijn een paar gasten die popmuziek meenemen die naar hun smaak met kerst te maken hebben, terwijl het toch niet de geheide kersthits zijn. Gisteren met Peter Slager gebeld of hij een radio-waardige versie heeft van ‘Alles is Kerstmis’, de kerstversie van ‘Alles is Liefde’, waarmee Bløf vorig jaar op 20 december zijn concert afsloot in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard. Het hele publiek en ook ik werd erg blij van ‘Alles is Kerstmis’, en ik hoop dit nummer op 23 december te kunnen laten horen. Wat jammer, trouwens, dat de Waerdse Tempel als poptempel gaat sluiten per 1 januari a.s!

EVEN BIJPRATEN (2). Bijzonder: ik ben uitgenodigd om in HONGKONG aan de Lutheran Theological Seminary aldaar een gastcollege te komen geven over “Bringing the Gospel by means of Secular Music” (het Evangelie brengen met gebruik van wereldse muziek). Ik ervaar dit als een grote eer én als een spannend avontuur in het verschiet!

HIER IN DE LANGEDIJK is er een interessant contact ontstaan tussen jongeren van de moskee en jongeren van de kerk. De eerste bijeenkomst was in de moskee. Een vervolg wordt nu gepland in de kerk. En daar kan de ontmoeting die ik een paar jaar geleden had met de Marokkaanse rapper Appa nog voor interessante input zorgen. Dat is feitelijk de reden dat ik nu weer eens met m’n site aan de gang was. Ik merkte dat in ‘Het Appa Dossier’ de link naar de website van Trouw niet meer werkte. Dit heb ik verbeterd. Deze dingen zijn ook nu onverminderd actueel.

TENSLOTTE: Qua internet ben ik de laatste tijd wat meer actief op Twitter. Onder de “merknaam” @Rockdominee.

***

(5/10/2011) Aanstaande zondag BLØF-dienst “Het Licht Tegemoet” in Broek op Langedijk. Om in de stemming te komen staat er sinds 2 dagen op de IKON-site een ZinCast over de cd “Alles Blijft Anders” van mijn hand (door iemand anders ingesproken).

***

(28/9/2011) Van de BLØF-dienst in Brielle van 28 augustus is een serie foto’s beschikbaar.

***

(27/9/2011) Een grote dag nadert. De dag van de première van de nieuwe BLØF-dienst “Het licht tegemoet” op 9 oktober in Broek op Langedijk. Klik op de link voor het persbericht.

***

(1/9/2011) Leo Blokhuis komt op 10 september in de Dorpskerk in Heemskerk, waarin hij popmuziek presenteert die gaan over leven en geloven.

***

(29/8/2011) Gisteren mooie BLØF-dienst in Brielle. Aanwezig was Ernst-Jan Rozendaal, de PZC-journalist die BLØF al vanaf hun begin volgt en nu met een nieuw boek over ze bezig is. In zijn verslag o.a. complimenten voor Te Boven. Het Liedboek van BLØF.

***

(23/8/2011) Aanstaande zondag in Brielle nog één keer de eerste BLØF-dienst “Welkom Thuis” (zie onder). Intussen heb ik de opzet klaar voor de nieuwe BLØF-dienst, die op 9 oktober in broek op Langedijk in première zal gaan. Wat is “Alles blijft anders” (de nieuwe BLØF) een mooie cd. En ik denk dat de teksten ook de mooiste zijn tot nu toe. Die nieuwe dienst wordt ook prachtig. Intussen denk ik erover deze dienst dezelfde titel te geven als het eerste nummer van de cd: “Hoe Warmer de Zon”.

Ondertussen zijn er door de tijd heen steeds weer mensen die mijn artikel over het homohuwelijk en de kerk vinden en daarop reageren. Een paar weken stond er in Newsweek een prachtig artikel. Niet eerder heb ik op een ontroerender manier beschreven gezien hoe een opgroeiende jongeman geen toekomst meer voor zich zag toen hij besefte dat hij homo was.

De preek van zondag 14 augustus heb ik bij wijze van experiment eens een keer via YouTube beschikbaar gemaakt. Titel: Heftige tijden. Op de pagina Preken vindt u een beschrijving en de schriftlezing.

***

(14/7/2011) Voor 9 oktober stond een nieuwe U2dienst gepland onder de titel “Songs of Ascent”. De gelijknamige nieuwe cd van U2 is echter opnieuw uitgesteld. Ik heb hier zo mijn gedachten over. Klik Met leedwezen.

BLØF is echter is wel met een nieuwe cd gekomen. En aangezien de dienst van 9 oktober gepland stond in mijn eigen kerk in Broek op Langedijk en Te Boven daar nog nooit gespeeld heeft, is dit een goede aanleiding voor een nieuwe BLØF-dienst. De werktitel is “De Menselijke Maat”, en er wordt deze zomer aan gewerkt.

De eerstvolgende BLØF-dienst is in de Sint Catharijnekerk in Brielle, en heet “Welkom Thuis”. Op 28 augustus hopen we daar te zijn, om 14.00. Ook dan doet Te Boven mee. In Brielle mocht ik al eerder verschijnen met U2two. Dit geldt ook voor Vroomshoop, waar ik afgelopen november was met U2two. Intussen hebben ook zij een BLØF-dienst geprogrammeerd, en wel op 15 april 2012. Het is altijd leuk om ergens voor de tweede keer te komen. Minstens weet je in dat geval ook zeker dat het goed bevallen is. Een compleet overzicht in de agenda.

Dan nog iets geheel anders. Een preek in lettertekens. Goed is goed. Wij denken in goed-beter-best. In de bijbel is goed het hoogste, want God is goed. Als je denkt in goed-beter-best loop je altijd op je tenen. Met goed is goed sta je stevig op de grond.

***

(1/6/2011) Op Tweede Pinksterdag dus een mooie U2dienst in Hardenberg (zie onder). En intussen heb ik ook een link naar een mooie impressie van de BLØF-dienst in Waalwijk afgelopen januari. Hoogstens is af en toe in de montage de oorspronkelijke chronologie wat veranderd. Maar het geeft een mooie indruk. Excuses dat ik de laatste tijd zo weinig aan m’n site heb gedaan. Te druk! Overigens ben ik intussen op Twitter te vinden onder de naam Rockdominee. En op Blip.fm als RevJanAndries. Maar ook heb ik de laatste tijd te weinig aan gedaan. Zal zeker beter worden (hoop ik).

***

(29/4/2011) Op Tweede Pinksterdag U2dienst CoeXisT in Hardenberg in een geactualiseerde deluxe-versie!

***

(4/4/2011) BLØF-dienst Waddinxveen zonder zanger toch succes. lees verder

***

(30/3/2011) Zondag BLØF-dienst met Te Boven live in Waddinxveen. Zie agenda!

***

(23/3/2011)  Zonder geloof in een God die in onze werkelijkheid kan inbreken en zonder geloof in een vrije wil aan de kant van de mens, waardoor deze creatief kan zijn, hangt de wereld aan elkaar van oorzaak en gevolg. Het leven voltrekt zich puur volgens de wetten der natuur. Naar Gods beeld. (20 maart 2011)

En een preek die o.a. gaat over wanhoop als zonde. Gehouden op 13 maart 2011. Rivieren van levend water.

***

(7/3/2011) Zojuist heb ik in Dichtbij Nederland, waarin het ging over homoseksualiteit en ook religieuze overwegingen, verteld dat ik daarover een artikel heb geschreven dat op mijn site te vinden is. Voor wie luisteren wil: het is het tweede uur; de forumdiscussie begint ongeveer na een kwartier. Het artikel: Het homohuwelijk en de kerk.

***

(5/3/2011) Een kleine 2 weken geleden U2dienst #2 (‘God-shaped Hole’) in principe voor het laatst gedaan op de manier waarop hij was voorbereid: zonder band, mét lichtshow. Het was uiteindelijk toch weer zo’n goede ervaring, dat ik aan de vorige zin de woorden ‘in principe’ heb toegevoegd. Maar in principe is nu dus voortaan elke rockdienst, of het een U2dienst is of een Bløfdienst live. Morgen in Sporthal Möllincksslag in Bergentheim. Voor wie van buiten Bergentheim wil komen, is het wel goed even kennis te nemen van deze melding. Morgen U2dienst #3 ‘Vision over Visibility’, zo genoemd naar een zinsnede uit ‘Moment of Surrender’.

***

(28/1/2011) De afgelopen tijd heb ik vanwege alle drukte die er na Jamaica op me wachtte mijn site een beetje verwaarloosd. Gisteren heb ik al een groot bericht geplaatst over activiteiten in het verschiet. En nu heb ik weer een tweetal preken toegevoegd (en trouwens ook een paar oude exemplaren weggehaald). De eerste heeft als titel “Vandaag!”. Wat is de betekenis van het nu? De hedendaagse mysticus Ekhart Tolle heeft er heel zinnige dingen over gezegd. Maar ook in de bijbel is het nu (Vandaag!) van het grootste belang. Bijvoorbeeld als Jezus zegt dat hij ‘vandaag’ in het huis van Zacheüs moet binnengaan. Preek gemaakt in de tweede week na mijn thuiskomst van Jamaica, en die sfeer ademt het ook helemaal. En de tweede heet “Trouw en Toegewijd”. Dit was het thema van de gebedsweek voor de eenheid van christenen 2011. We leven momenteel niet speciaal in een gouden tijd qua oecumene. Maar waarom is oecumene zo belangrijk? En hoe kunnen we elkaar als gelovigen van verschillende komaf dienen en verrijken?

***

(27/1/2011) Aanstaande zondag (30 januari): Bløfdienst ‘Welkom thuis’ met Te Boven live in Waalwijk. Waalwijk was van 1989-1995 mijn eerste gemeente. Leuk om daar nu weer een Bløfdienst te gaan doen. 4 jaar geleden waren ze ook al één van de eerste gemeentes ‘in het land’, die mij uitnodigden een U2-dienst bij hen te komen doen. Het was toen nog zo nieuw dat het ‘Hart van Nederland’ heeft gehaald.

Dan drie weken later, op 20 februari, U2dienst ‘God-shaped hole’ in Utrecht. In de uitvoering met lichtshow, maar zonder band, is dat een dienst die mét de meeslepende rockmuziek van U2 ook wat een meditatief karakter heeft. Hoewel ik het heerlijk vind om met band te werken, heeft dit een eigen sfeer. Overigens wordt de muziek ten gehore gebracht op het geluidsniveau dat hoort bij rockmuziek. God-shaped hole is een term van de filosoof Pascal, door Bono gebruikt om daarmee uit te drukken een verlangen zo groot, dat alleen God erin kan voorzien. Bij Bono is dit ontstaan toen zijn moeder plotseling overleed toen hijzelf 14 was.

Maar het worden weer opwindende tijden! Bløf heeft onlangs de laatste hand gelegd aan hun nieuwe cd ‘Alles blijft anders’. Bassist en tekstschrijver Peter Slager schrijft ‘we kunnen trots zijn op ons eerste rockalbum’. En de teksten heeft hij me al ter inzage gegeven en daar zit weer veel moois tussen. Er zal dus reden zijn om straks weer met een nieuwe Bløfdienst te komen. Als we dan bedenken dat Te Boven juist ook de rockende muziek van Bløf graag speelt, dan wordt dat iets om naar uit te zien!

En dat geldt ook voor U2. Hun aankomende album ‘Songs of Ascent’ is al langer aangekondigd, maar lijkt nu langzamerhand te gaan komen. En daarbij is alleen de titel al erg veelbelovend. Die zal vertaald moeten worden met ‘liederen van de opgang’, een bekende term voor wie met de psalmen bekend is. De psalmen 120-134 zijn de ‘liederen van opgang’. Daarmee wordt de opgang naar Jeruzalem bedoeld en dit zijn dus pelgrimsliederen. Je zou dus kunnen zeggen dat de nieuwe van U2 ‘Pelgrimsliederen’ gaat heten. Liederen voor onderweg. En het thema voor de volgende U2dienst is hiermee ook aangekondigd.

En dan heeft Nina Hagen dat prachtige boek “Bekenntnisse” geschreven. Dat betekent letterlijk ‘belijdenissen’, naar het werk van kerkvader Augustinus, maar in de vertaling heet het ‘Bekentenissen’. In de toekomst hoop ik met haar een keer te kunnen samenwerken. In elk geval heb ik intussen een geanimeerd gesprek gehad met Karl ter Horst, de dominee die haar gedoopt heeft en in wiens kerk zij af en toe komt zingen. Deze predikant staat tevens bekend als vredesactivist en vertelde me ‘begeistert’ te zijn (enthousiast) over ’40 CoeXisT’, Deutsche Version, zoals te vinden op YouTube. We zien weer hoe het zich verder zal ontwikkelen. Ik ben aan het denken aan het organiseren van een ‘rockdienstfestival’.

***

(6/12/2010) Het item over de U2dienst in Door de Wereld is intussen ook te bekijken. Mirjam Bouwman was erbij op 14 november in Someren.

***

(29/11/2010)  Misschien kwam het ook doordat 3FM er twee keer aandacht aan heeft besteed (waar wij niets van wisten!), maar er kwamen gisteren veel meer mensen naar de Gereformeerde Kerk in Vroomshoop dan er in konden. En dan krijg je dus met de brandweerverordening te maken. Heel naar voor wie tevergeefs kwam. Ik kreeg een mail van iemand die een uur had gereden om te horen dat ze te laat was gekomen. Citaat: “Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat mensen haast smeken om naar binnen te mogen!” Er schreef ook iemand in het gastenboek, dat dat balen was. Zonder er iets aan te kunnen doen, zeg ik: dit spijt mij zeer! Maar wat dan weer heel mooi was, was de sfeer binnen. Overigens is intussen vrijwel zeker dat de uitzending van het item dat twee weken eerder voor Door de Wereld is opgenomen, wordt uitgezonden op 4 december. Nederland 1, 18.55 uur. En het antwoord aan Lineke (gastenboek, ‘balen’) of het nog eens in de buurt komt: Minstens staat Hardenberg genoteerd en er loopt nog een contact in de buurt, dus hou de agenda in de gaten!

***

(18/11/2010) Wát een sfeer afgelopen zondag in Someren! En er is nog 2400 euro opgehaald voor een weeshuis in Kenia ook. Hier een verslag met uitgebreide fotoserie. De EO was aanwezig voor het programma ‘Door de wereld’. Uitzending waarschijnlijk in december, vroeg op de zaterdagavond, Nederland 2. Op 28 november staat Vroomshoop op het programma. Ik merk dat een heleboel mensen zich nog niet gerealiseerd hebben hoe de U2diensten zijn opgezet. En dat de eerste dienst, ‘CoeXisT’, opgebouwd is met geheel andere nummers dan de tweede, ‘God-Shaped-Hole’, en de derde: ‘Vision over Visibility’.

“Schoonheid zal de wereld redden” is een motto van de bijzonder mooie site Artway.eu, met heel veel over christendom en kunst. Ook materiaal om zelf mee te werken, bijvoorbeeld bij het kerkelijk jaar. Neem eens een kijkje!

***

(6/11/2010)  God is goed! En ook het leven mag goed zijn! Dit mag gezegd zijn en dit komt op een prachtige manier naar voren in de nieuwste U2-dienst “Vision over Visibility”. De muziek in deze dienst komt van de “beste rockplaat aller tijden” (citaat van mezelf). Kijk op minuut 24:30 van de uitzending van Nederland Zingt op Zondag waarin ik gast was. Daar leg ik uit wat er zo geweldig aan die plaat is (qua muziek én qua inhoud!). En ik verheug me er geweldig op om deze dienst op 14 en op 28 november weer uit te voeren met de voortreffelijke tributeband U2two. Ook zij zijn in de betreffende uitzending te zien en te horen. De diensten zijn in Someren en Vroomshoop. Zie agenda.

***

(1/11/2010) De Bløfdienst met Te Boven in Voorthuizen was een groot succes. Prima band, zeg, we hebben zin in meer samenwerking! En die komt eraan. Om te beginnen op 30 januari in Waalwijk en intussen worden er meer plannen gesmeed. Hou de agenda in de gaten!

***

(29/10/2010) Nu alles over Jamaica in chronologische volgorde beschikbaar in hetJamaica Dossier. Daarin de wekelijkse verslagen, die via Het Langedijker Nieuwsblad al door velen met smaak gelezen zijn. En ook mijn (Engelstalige) presentatie onder de titel “Physicality and music in the experience and practice of faith”. Zondag Bløfdienst in Voorthuizen. Zie artikel in Barneveldse Krant.

***

(28/10/2010) Erg nodig in deze politiek barre tijden! Twee activiteiten in Haarlem waarbij christenen en moslims elkaar beter kunnen leren kennen. Op 21 november is er “Wandelen van kerk naar moskee in Schalkwijk”. Vertrek om 14.00 uur, bij het Open Huis, Prof. Boumanstraat 2. En op 23 november, 20.00 uur, houdt Marlies ter Borg een voordracht over “Bijbel en Koran in verhalen”. Moeder v/d Verlosserkerk, Prof. Eijkmanlaan 48, Haarlem-Schalkwijk. Toegang 3 euro.

***

(26/10/2010) Op de eerste zondag na thuiskomst uit Jamaica heb ik vol inspiratie gepreekt over de betekenis van het lichaam bij geloven.

***

(19/10/2010) Ik ben weer thuis en kijk inderdaad met een andere bril. Op een karretje lagen bloemkolen, met de afgesneden stronk naar voren. Mijn eerste associatie: trossen bananen (kleine groene). Hier mijn verslag van de laatste week. Maar er zal nog meer volgen!

En vervolgens werk ik me door een overvolle emailbox heen. De email heb ik namelijk vanuit Jamaica niet gecheckt! En er komen rockdiensten aan. Allereerst op 31/10 een Bløf-dienst in Voorthuizen, met Te Boven live, een primeur. Het adres van de kerk komt binnenkort in de agenda (ben ik van diverse kanten om gevraagd). En dan op 14 en 28 november U2-diensten met U2two live. Op 14 november in Someren. Check hun website i.v.m. het reserveren van een toegangskaart. Op 28 november in Vroomshoop. Beide kerken ‘Vision over Visibility’. Voor een compleet overzicht, zie de agenda.

***

(8/10/2010) Ziehier het verslag van mijn vijfde week in Jamaica: Roeien met de riemend die je hebt.

***

(7/10/2010) Een aantal interessante Jamaicaanse links bij elkaar gebracht. Voor wie in deze links geïnteresseerd is, loont het de moeite deze af en toe te bekijken, want als ik weer iets interessants tegenkom, voeg ik het toe.

Ondertussen sinds mijn laatste bericht alweer heel wat bijzondere dingen meegemaakt. Zoals: een kerkdienst waarvan de zang alleen ondersteund werd op een tot op de draad versleten drumstel (maar klinken dat het deed!), een openlucht-kerkdienst op het asfalt van een kruising in the middle of nowhere, en een ‘fasting-service’. Hierover in mijn volgende verslag.

***

(4/10/2010) De eerste week in Highgate in de provincie (hier zeggen ze: ‘parish’ = parochie) St. Mary stond geheel in het teken van het weer. In Nederland vrijwel onopgemerkt, maar indrukwekkend en verwoestend in Jamaica: Tropical Storm Nicole.

***

(24/9/2010) De afgelopen week raadde een rastaman in Kingston spontaan dat ik De Boer heette. Vervolgens bleek ik het gedaan te hebben. Verslag van de derde week in Jamaica (van zes).

***

(22/9/2010) Het heeft even geduurd (ik wist even niet meer hoe ik vanuit Kingston mijn website kon beheren), maar nu heb ik verslagen van de eerste twee weken Jamaica opgenomen. Eerste week in Kingston. Tweede week. Bovendien is afgelopen zondag de aflevering van Nederland Zingt op Zondag uitgezonden. Aangezien mijn gastgezin hier in Kingston geen breedband internet heeft, was de manier waarop ik ernaar kon kijken een x-aantal foto’s per minuut met ononderbroken geluid. Maar ik ben er blij mee: het geeft een beeld waar ik me helemaal in herken. Op de site van de EO blijkt de uitzending nogal wat op te roepen. De reacties zijn heel positief én heel negatief. Hier is tevens de uitzending te bekijken.

***

(5/9/2010) Dit schrijf ik terwijl het in Nederland al 6 september is. Gisteravond ben ik aangekomen in Kingston. Het tijdverschil is 7 uur. Terwijl in Nederland de vroege vogels al aan het opstaan zijn (NL-tijd 5:40) zit ik hier voor het slapengaan nog even aan de laptop. Hoe bestaat het, dat je vanaf een ander deel van de wereld op deze manier kunt communiceren! Het is intensief hier. Allemaal nieuwe mensen, nieuwe indrukken, alles in het Engels, terwijl de collega’s van al die verschillende plaatsen in de wereld hun eigen accent hebben – ingespannen luisteren dus. Nieuwe gerechten eten. Een kerkdienst meegemaakt die ruim 2,5 uur duurde en toch niet verveelde (!). Affijn. Dit bericht schrijf ik ook hierom: ik hoop in de komende tijd af en toe een berichtje te plaatsen, zodat wie dat wil een beetje mee kan leven. Waarmee? Zie onder. De komende weken neem ik als enige Europeaan deel aan het programma ‘A new face – Living the good news’, georganiseerd door de Council for World Mission. Van de 10 deelnemende predikanten zijn er 2 nog niet gearriveerd: de collega uit Samoa en de collega uit Bangladesh. Heel bijzonder, dat sowieso. Een spirituele ervaring!

***

(1/9/2010)  Op 29 augustus ging ik voorlopig even voor het laatst voor in mijn eigen gemeente. Op 4 september gaat mijn vliegtuig naar Kingston. Hoe hebben de westerse landen zich gedragen bijvoorbeeld in Jamaica? Hoe heeft het christelijk geloof daar vaste voet kunnen krijgen (ondanks alles)? Vooruitblik op een bijzondere reis.

***

(28/8/2010) Gisteren (27 augustus) stond er in Trouw een ingezonden stuk van mijn hand over de PVV-kwestie. Het was maar de helft van mijn bijdrage. De andere helft, plus de passage uit mijn preek die hierover gaat vindt u hier:          De PVV-kwestie. Misschien ook een goed moment om nog eens te luisteren naar 40 CoeXisT!

***

(24/8/2010) Op 19 september, vanaf 09.00 uur op Nederland 1, ben ik de gast van ds Arie van der Veer. Of eigenlijk was hij bij mij. De uitzending is eerder opgenomen. Er zal ook een impressie te zien zijn van de U2-dienst van 30 mei jl. in Ommen. Een vooruitblik vindt u op de site van Nederland Zingt op Zondag. Ook de 92-jarige Attie Binnema (een bekende naam voor wie deze site een beetje kent, vanwege haar vele commentaren bij preken etc.) komt ook uitgebreid in beeld.

Zelf zal ik deze uitzending pas later zien omdat ik die tijd in Jamaica ben. Intussen weet ik dat ik de enige Europeaan ben die deelneemt aan dit programma waarin protestantse christenen van verschillende komaf elkaar ontmoeten en kennismaken met elkaars cultuur en vooral met het christendom in Jamaica. De andere 9 predikanten komen uit India, Bangladesh, Birma, Korea, Kiribati, Samoa, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, en Malawi. De ontmoeting wordt georganiseerd door de Council for World Mission, en onder het motto ‘Tune In On Jamaica’ hopen we in Broek op Langedijk dat er een project kan worden opgezet waarin er een blijvend contact is tussen de gemeente hier en een gemeente in Jamaica.

***

(11/8/2010)  Op 4 september stap ik op Schiphol in een vliegtuig om via Londen en Miami naar Kingston Jamaica te gaan. Ik mag deelnemen aan een 6 weken durend programma daar. Naar Jamaica.

Twee weken na thuiskomst zal de eerste samenwerking plaatsvinden met Bløf-tributeband Te Boven. Vorige week heb ik kennisgemaakt met Chris Poldervaart (zang) en Maurits Holm (gitaar), en hebben we de dienst tot in de puntjes voorbereid. Ik denk dat het heel mooi wordt, in Voorthuizen op 31 oktober.

Tenslotte nog een preek toegevoegd over dankbaarheid.

***

(21/6/2010) In Lucas 8 komt Jezus een man tegen die bezeten is door vele demonen. In onze tijd zijn veel mensen tegelijkertijd bezeten door een en dezelfde demon: FOBOS, brrrr. De bijbehorende partij heeft 24 zetels behaald. Hoe is deze demon uit te drijven?

***

(1/6/2010) Nieuws: Bløfcoverband Te Boven en ondergetekende gaan samenwerken! Dit betekent niet dat alles Bløfdiensten nu voortaan live zijn, zoals dat ook niet met alle U2diensten het geval is, maar de mogelijkheid bestaat wel. En een eerste afspraak is er ook. Voorthuizen krijgt de primeur. Daar hopen we op 31 oktober de Bløfdienst, waar ik in 2006 mee begon een update te geven. ‘Welkom Thuis’ heet de dienst, en ieder die het meemaken wil, is welkom!

***

(31/5/2010) Jezus spreekt met Nicodemus over ‘uit de Geest geboren worden’. Tegenwoordig zoeken veel mensen naar hun diepere zelf. Of naar een ‘zuiver bewustzijn’. Hoe zouden deze dingen samen kunnen hangen? Transformatie.

(19/5/2010) De U2dienst in Ommen komt eraan, op 30 mei. De EO komt opnamen maken voor Nederland Zingt op Zondag. In de uitzending van 19 september, twee dagen voor de Internationale Dag voor de Vrede mag uw dienaar daar te gast zijn. Een afspraak gemaakt voor een U2dienst komende februari in Utrecht. Zie voor dit alles de agenda. En dat zijn de wonderen van het internet: ik ontving een mailtje van een (Engelstalige) collega uit Johannesburg, Zuid Afrika om meer informatie over de vraag ‘hoe zet je een U2dienst op?’ Maar nu eerst: een geestrijke Pinksteren toegewenst!

***

(29/4/2010) Een week geleden, op m’n 49ste verjaardag nog wel, al in de gedrukte editie van Trouw, en nu op Trouw.nl: een column, waarin ik me afvraag wat Zappa met het misbruikschandaal gedaan had als hij nog geleefd had. Zappa over misbruik. In 1996 was mijn eerste artikel over Zappa tevens mijn eerste stap in de wereld van de media. Is dat alweer bijna 14 jaar geleden? Hellejazz en Swaggart volgens Zappa. De Middageditie van Nova heeft naar aanleiding daarvan zelfs nog een portret van mij gemaakt. Ik vind het nog altijd een erg leuk filmpje. Op de foto hier bovenaan deze pagina zie je mijn kop tussen een aantal mijn platenkast uitstekende elpees. De hoes rechtsonderaan is van “Studio Tan”, een waanzinnige en waanzinnig leuke elpee van Frank Zappa. “Greggery Peckary” is hilarisch.

***

(27/4/2010) Twee nieuwtjes! Mijn dochter Anna Neeltje (onlangs 18 jaar geworden, begon bij de locale omroep al toen ze nog 13 moest worden en heeft al jaren een eigen programma) is voor de Lokale Omroep Awards van OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) genomineerd in de categorie presentatietalent. De ingezonden editie van haar programma In Rep En Roer Met De Boer is online te beluisteren. En, het was even puzzelen voor een datum, maar de U2-dienst “Vision over Visibility” met U2two live komt op 14 november in Someren. Maar er staan ook nog andere afspraken in de agenda.

***

(13/4/2010) Leuke variant! Een songfestivaldienst!

***

(6/4/2010) Pasen bij U2 op BNN. Een leuk item in het Radio 1 programma BNN Today. Ik was net op tijd terug van de Goede Vrijdag viering in onze kerk om dit gesprekje te kunnen voeren. En dan mijn paaspreek van dit jaar. Soms ben je geïnspireerd.. Over de metamorfose van Jezus en de metamorfose die we ieder mens door kan maken. Van rups tot vlinder. Metamorfose.

***

(31/3/2010) Op 11 april zijn er rockdiensten op 3 plaatsen in het land. Een U2dienst in Bedum. Een Bløfdienst in Noordeloos (zie voor deze beide diensten agenda anderen). En zelf doe ik een Bløfdienst in Joure (agenda). Maar eerst: een heel goede beleving gewenst van deze dagen tot en voral ook met Pasen!

***

(26/3/2010) De paus moet aftreden. Mijn meest actuele preek aller tijden (van 20 maart jl) gaat over het misbruik in de RK kerk en het aftreden van Margot Kässman als bisschop in de Evangelische Kirche in Duitsland.

***

(4/3/2010) De pagina In de Media grondig bekeken. Niet meer werkende links verwijderd evenals de minder interessante interviews. Als iemand nog fouten tegenkomt: ik houd me aanbevolen.

Tevens twee nieuwe preken geplaatst. Eentje over de vraag: Wat verdienen wij Nederlanders voor regering? En de andere is de laatste en misschien wel de spannendste uit de serie over engelen. Wat kan de overeenkomst zijn tussen een engel en de duivel?

***

(24/2/2010) Steeds vaker worden er U2-diensten gehouden, ook met andere voorgangers en andere bands. Dat is prachtig. Bijvoorbeeld op 7 maart in Scherpenzeel met de band Achtung Baby en voorganger Dick Boekema.

***

(10/2/2010) Prachtig project in Monnickendam op komst rondom de 75ste geboortedag van Elvis Presley, met o.a. lezing door Jan Rot en Elvis Gospel dienst met ds Arjen van der Spek als voorganger. Ds Fred Omvlee is de bedenker van dit alles. Van 22-25 april. Leuk detail: mijn opa van moederskant, schoenmaker Jan Snieder, kwam uit Monnickendam en zou met zijn Hongaarse vrouw Sari Berze gaan leven aan de Staringstraat in Amsterdam.

***

(8/2/2010) Tweede preek van de engelencyclus geplaatst. Hierin gaat het ook over ons verstand als vriend en vijand tegelijk. We nemen lang niet alles waar wat er is. Aanstaande zondag een U2-dienst met U2two live in de historische Catherijnekerk in Brielle. In september gelijktijdig te gast bij “Dit is de dag” als Peter van Heemst (PvdA Rotterdam), riep deze enthousiast uit dat hij erbij zou zijn in Brielle. Dit wordt vast weer geweldig!

***

(27/1/2010) Inmiddels loopt het engelenproject in onze kerk. Het verhaal over de droom van Jakob en de speciale manier waarop dit nog steeds gebeurt, kan worden beluisterd. Aanstaande zondag de U2-dienst “God-shaped Hole” in Renkum. Ze hebben daar een mooie poster gemaakt.

***

(12/1/2010) Van verschillende kanten bereikte mij het bericht dat Bono in The Irish Independent een stuk heeft geschreven met tien voorstellen ter verbetering van de wereld. Eén daarvan is een jaarlijks festival dat het ontstaan van de Abrahamitische godsdiensten viert. Jodendom, christendom en islam hebben alledrie Abraham als geestelijke vader, maar hebben het vaak niet gemakkelijk met elkaar. CoeXisT! Het is Allahgeklaagd, maar in Maleisië zijn opnieuw kerken in brand gestoken uit protest dat het christenen is toegestaan het Maleisische woord voor God (Allah) ook voor hun godsdienst te gebruiken. Dan zijn er in Nederland een aantal mensen die het beter hebben begrepen. Joden, moslims en christenen hebben gezamenlijk een verklaring uitgegeven hoe om te gaan met de situatie die ontstaan is nu ‘Kopenhagen’ is mislukt. Noach wordt als voorbeeld genomen. It’s a beautiful day, don’t let it get away!

***

(30/12/2009) In de aanloop naar de Top 2000 vroeg Frank du Mosch me in het Radio 2-programma Cappuccino of de Top 2000 ook nog religieuze pareltjes bevat. Zeker. En ik denk dat dit item mijn leukste korte radio-optreden is geworden tot nu toe.

Intussen mag ik mij verheugen in steun van kerkelijke kopstukken. Arjan Plaisier (Protestantse Kerk Nederland) en Klaas van der Kamp (Raad van Kerken Nederland) hebben mooie woorden voor de rockdiensten. Lees ze hier.

***

(18/12/2009)  Er is een mooi filmpje gemaakt van de Bløfdienst in Middelstum.

***

(2/12/2009) In de esotherische literatuur is men gewend erop los te fantaseren. Niet zonder grond, want er zijn allerlei bijzondere dingen die daartoe aanleiding geven. De engelenverhalen van Lucas 1 hebben mij ertoe gebracht ook eens zoiets te doen. Experimentele preek bij de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper.

***

(25/11/2009) Aanstaande zaterdag verschijnt in alle edities van het Dagblad van het Noorden een paginagroot interview met de naamgever van deze site. De dag daarna (29/11) is er een Bløfdienst in Middelstum. Zojuist heb ik een preek ge-upload over de Wijze en de Dwaze Maagden. Hoe jammer het is als mensen te lang uit stellen om belangrijke dingen te vertellen. En hoe er misschien toch nog dingen hersteld kunnen worden.

***

(10/11/2009) Let op: de aanvangstijd van de U2dienst op 14 februari in Brielle is gewijzigd, dat wordt 14.00. Afgelopen zaterdag een prachtige Bløfdienst beleefd in Fijnaart.

***

(6/11/2009) Vandaag de Relitest van Trouw gedaan. Ik kwam als christen uit de bus. Ook doen?

***

(5/11/2009) De Bløfdienst in Fijnaart begint over… Ja, dat is aanstaande zaterdag al! En zondag over drie weken zijn we in Middelstum. Intussen naast de afspraken die er al zijn ook een afspraak gemaakt voor een U2-dienst in Ommen op 30 mei volgend jaar. En dat vind ik nog hierom speciaal, dat dit in de kerk is waar mijn vader predikant was in de jaren 1963-1968. Ik was 7 toen we vandaar naar Middelburg verhuisden.

***

(27/10/2009) In het oecumenisch maandblad Open Deur van november staat een artikel van mijn hand over het nummer ‘I’ll go crazy if I don’t go crazy tonight’ van U2. Het blad belooft dat op deze site de tekst van de song te vinden is. Hier.

***

(9/10/2009) Jammer jammer jammer. De nobelprijs voor de vrede is opnieuw niet naar Bono gegaan, hoewel hij opnieuw genomineerd was en het gonsde dat hij hem nu zou krijgen. Terwijl Obama nog maar moet bewijzen of hij echt iets gaat bereiken. Ondertussen verdient Obama alle steun die hij kan krijgen. Augustus vorig jaar heb ik in Trouw een artikel geschreven onder de titel “Obama verkondigt bijbelse hoop”. En ik moet zeggen, als ik dit weer overlees…

***

(8/10/2009) Ook de U2-dienst in Broek op Langedijk is enthousiast ontvangen. U2two heeft behalve een mooie site ook een leuke hyves. Op Trouw/RF een nieuw artikel van mijn hand onder de titel Regina Spektor brengt de hemel op aarde. Op de website van Bløf een leuke forumdiscussie naar aanleiding van de Bløf-dienst van Chris Kors, waaraan Bløf-coverband Te Boven heeft meegedaan.

***

(2/10/2009) De Weekkrant.nl berichtte erg enthousiast over de U2-dienst in Zwolle. “Op spectaculaire wijze is het festivalweekend van Roots, Reli & Rage geopend met de première van de allernieuwste U2 rockdienst van Dominee Jan Andries de Boer en tribute band U2two. Gezamenlijk wisten zij een dienst neer te zetten die niet te evenaren is.” Hun woorden, blij mee uiteraard. De Stentor was ook lovend. Over 2 dagen is deze dienst in Broek op Langedijk. Intussen is er ook een afspraak gemaakt voor Brielle. Dat wordt 14 februari (zie agenda).

***

(29/9/2009) Aanstaande zondag komt de nieuwe U2-dienst “Vision over Visibility” in Broek op Langedijk (Dorpsstraat 41). Afgelopen vrijdag ging hij succesvol in première als opening van Roots Reli en Rage in Zwolle. TV Oost was erbij. En ook bij Weblog Zwolle kunt u te rade voor een verslag.

***

(22/9/2009) Levendig gesprek vandaag in Dit is de dag. Presentatie Thijs van den Brink en Arie Boomsma. Boomsma is aan zijn laatste week bij de EO bezig.

***

(15/9/2009) Nieuwe preek, gehouden op 13 september, over ‘niet geloven’ als alternatief voor geloven. Aan de hand van een voorbeeld uit de nieuwe film van Quentin Tarantino, Inglorious Bastards. Intussen is de publiciteit over de komende U2-dienst ter opening van Roots Reli en Rage in Zwolle op 25 september ook op gang gekomen. Voor de toegang moet een kaartje worden gekocht. Het is zelfs mogelijk hier als VIP binnen te komen, via het Brood meets Bono-arrangement. Over een week, op 22 september, mag ik opnieuw aanschuiven bij Dit is de Dag van de EO op Radio 1 (10.30-11.30 uur) voor een gesprek over de U2- en Bløfdiensten. Ik verheug mij enorm op de samenwerking met U2two. Met U2NL was het ook heel goed, het is geweldig wat we allemaal hebben meegemaakt met elkaar, maar voor de leden van U2two speelt de factor geloof ook een grote rol, bovendien zijn ze muzikaal erg goed. Daarbij is Sam Kramer in stem en verschijning het ongeëvenaarde evenbeeld van U2-leadzanger Bono. Op 4 oktober komt de nieuwe U2-dienst ‘Vision over Visibility’ ook met U2two in mijn eigen kerk in Broek op Langedijk. Sinds een kleine twee weken staat een artikel van mijn hand over de nieuwe cd van Tori Amos (‘Abnormally Attracted To Sin’) op de website van Trouw. Het wordt goed gelezen en roept reacties op. Dit heeft vast ook te maken met de titel van het stuk: ‘De perverse domineesdochter’.

***

(31/8/2009) Ook preek nummer 2 over Het Andere Waarnemen staat er nu op. Shift of Consciousness 2. Aan de nieuwe U2-dienst, waarvan de première gepland staat op 25 september in Zwolle, wordt hard gewerkt. Het belooft een heel mooie dienst te worden….

***

(24/8/2009) Shift of Consciousness 1. Een eerste van twee preken over Marcus 8, waarbij het gaat over een andere manier van waarnemen en denken.

***

(19/8/2009) Meteen na het concert van U2 zijn we met vakantie gegaan. Daarom heb ik er op de site verder niet over geschreven. In elk geval: het was met afstand het beste concert dat ik ooit heb meegemaakt. Helemaal subliem! En No Line On The Horizon wil ook maar niet vervelen. Wat een plaat!

De nieuwe U2-dienst (nr.3, “Vision over Visibility”) zal muzikaal voor 100% bestaan uit nummers van deze nieuwe cd. En ze zullen live worden uitgevoerd door U2two! Deze gelegenheid is ook de eerste samenwerking van mijn persoon met deze voortreffelijke band. De dienst gaat op vrijdag 25 september in premiere als opening van de driedaagse happening “Roots, Reli en Rage“, die wordt gehouden in de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt. Zie agenda.

Trouw meldde gisteren dat Nina Hagen afgelopen zondag is gedoopt. Omdat ik sinds haar debuut in 1978 al fan van haar ben, heb ik graag en snel een column over haar geschreven. Dansend meebidden met Nina Hagen.

***

(20/7/2009) Vanavond U2 in de ArenA! Vrijdag was ik te gast in “Dit is de dag”, Radio 1.

***

(2/7/2009) In november, en dan is het intussen herfst komt Bløfdienst nr.2 “Juli” naar Fijnaart (Noord-Brabant) en Middelstum (Groningen). Zie agenda.

***

(27/6/2009) Morgen Bløfdienst. Zie hier in een filmpje van 15 sec. hoe dit tegenover Indian Summer is aangekondigd.

***

(23/6/2009) Job eist dat God hem recht doet en vervolgens wordt hij, en wordt in hem de mens ongelooflijk op z’n nummer gezet. Preek over vertrouwen.

***

(20/6/2009) Vandaag is er in Broek op Langedijk weer het jaarlijkse Indian Summer Festival. Vorig jaar had ik de eer samen met U2NL het festival te openen met een U2-dienst. Dit jaar speelt onder andere Bløf. Danseressen van ExtravaDanza o.l.v. Judith Hoogendam zullen dansen bij het nummer Overgave. Maar dat is niet op Indian Summer, maar in de Bløfdienst. Gisteren heb ik mogen zien wat Judith voor een choreografie gemaakt heeft. Dit belooft een hoogtepunt te worden in de dienst.

***

(19/6/2009) Bløf kondigt Bløfdienst aan op eigen website! http://www.blof.nl/Nieuws.aspx.

En: Anna Neeltje de Boer interviewt Paskal en Peter over hun naderende optreden op Indian Summer (Broek op Langedijk, 20 juni ) en over hoogtepunten in hun carrière.

***

(18/6/2009) Alweer een maand geleden was Regio 22 op bezoek in Broek op Langedijk voor een gesprek over werken met popmuziek in de kerkdienst. Ook de nieuwe Bløfdienst (28 juni, mis het niet!) komt ter sprake. Een kwartier lang praten wandelend door Dorpsstraat en Dijk.

***

(16/6/2009) De voorbereidingen voor de nieuwe BLØFdienst (nr. 2, titel “Juli”) zijn in volle gang. Het wordt een dienst met videoclips, dans en beeldende kunst, allemaal speciaal voor de gelegenheid gemaakt; nooit gepubliceerde instrumentale muziek van Bløf wordt o.a. gebruikt als basis onder de preek. Er is inderdaad full support vanuit Bløf zelf en het wordt helemaal mooi. Wie intussen Tuitjenhorn in de agenda had gezet, moet dit schrappen. Een Bløfdienst daar gaat niet door. Maar in de agenda komen momenteel wel nieuwe afspraken te staan.

***

(3/6/2009) Pinksterpreek over Wind, Adem en Geest beluisterbaar. Er is nog ruimte voor wie wil meedoen aan de workshop over werken met popmuziek in de kerkdienst.

***

(20/5/2009) Dagblad Trouw heeft zijn levensbeschouwelijke website vernieuwd. “Meer!” heet nu “Religie en Filosofie” De overzichtelijkheid is sterk verbeterd. De artikelen over Popmuziek en religie staan nu in een apart dossier.

Op zaterdag 6 juni is er een workshop Werken met popmuziek in de kerkdienst.

***

(11/5/2009) Wie uit de agenda van deze site had opgetekend de U2-dienst in de Utrechtse Kerkennacht, moet ik teleurstellen. Door een paar oorzaken kan er geen U2-dienst komen bij deze happening, die ongetwijfeld ook zonder U2-dienst de moeite waard zal zijn.

***

(2/5/2009) Iemand wees me erop dat Psalm 23 op basis van muziek van Arvo Pärt niet werkte. Dit manco heb ik hersteld.

***

(1/5/2009) Christenen moeten assertief zijn, hun kracht weer vinden en dus ophouden God als een oud vrouwtje de straat over te helpen. Preek met belangrijke input vanuit het nummer ‘Stand Up Comedy’ van U2.

***

(18/4/09) Het valt mij op dat mijn artikel “Het homohuwelijk en de kerk”, dat intussen een paar jaar op deze site staat, nog steeds geregeld gelezen wordt en dat er in de reacties gediscussieerd wordt over de inhoud ervan.

***

(14/4/2009) Ik zou haast zeggen: beter kan ik het niet onder woorden brengen. De boodschap van Pasen, Leven vanuit het wonder. Gehouden op Eerste Paasdag, 12 april van dit jaar.

***

(6/4/2009) Ter voorbereiding op Pasen nog twee preken die gaan over de diepte daarvan. Een verhaal over Overgave en wat dat is. Iets, trouwens, waar BLØF op hun nieuwe cd een prachtig nummer hebben staan. En een heel bijzondere over het lichaamsoffer van een vrouw voor Jezus, onder de titel Aanstoot. Ik wens de bezoekers van mijn site graag veel beleving en geloof toe in de Stille Week die nu begonnen is!

***

(2/4/2009) Op 31 maart mocht ik uitgebreid met Peter en Paskal van BLØF in gesprek over hun nieuwe cd. Paskal vertelt erover in het radiodagboek, dat hij juist deze week bijhoudt voor Radio 1.

***

(19/3/2009) Sinds een kleine week alweer staat op Trouw/Meer het artikel “God is evolutie op z’n best” bij het nummer “Stand Up Comedy” van de nieuwe pracht-cd van U2.

***

(9/3/2009) In de op 22 maart te houden U2-dienst in Leusden wordt het nummer ‘Magnificent’ gebruikt, omdat het thematisch perfect aansluit op het nummer ‘Mofo’, waar deze dienst zijn thema aan ontleent. In Mofo benoemt Bono het gemis van zijn overleden moeder als een “God-shaped hole”, een verlangen, zo groot, dat alleen God erin kan voorzien. In Magnificent zingt hij zijn moeder toe: eens zullen wij samen de lof zingen van de Allerhoogste.

***

(3/3/2009) Een eerste bijdrage over een van de nummers van de nieuwe cd van U2, en wel het nummer Magnificent. Eens zal ik samen met mijn overleden moeder de lof zingen van de Allerhoogste, zingt Bono in dit nummer.

***

(2/3/2009)  Gisteren een keer of zes de nieuwe U2 “No line on the horizon” gedraaid. Wat een plaat! Ik zal hier spoedig meer over schrijven, maar wil nu al kwijt dat het nummer Magnificent een gerijpte versie is van Gloria, zoals dat voorkomt op October. Deze cd, die bol staat van de mystiek, is een gebeurtenis. “Good Lord, it’s their masterpiece” heeft het Engelse blad Q op de cover. Niet voor niets noemen ze hierbij de Heer. Het christendom, voor zover dat in zijn tijd wil staan, kan zich geen betere vertegenwoordigers wensen voor het geloof waarmee de wereld veranderd kan worden!

Tevens de preek van de eerste zondag van de veertigdagentijd toegevoegd. Ten strijde tegen de chaosmachten! In de bijbel gaat het altijd om schepping vs. chaos. De duivel is de ‘door elkaar gooier’. Volgens The New Yorker is de oorzaak van de economische crisis “greed and easy money”.

***

(23/1/2009) Zojuist afgesproken: U2-dienst #2 “God-shaped Hole” komt op 22 maart in de Dorpskerk in Leusden.

***

(19/1/2009) Nieuw Kunst-in-de-kerk project “GOD in verschijning en verbeelding“, van 25 januari t/m 15 februari.

***

(14/1/2009) Het item over het gebruik van rockmuziek in de eredienst (Musica Religiosa) is te beluisteren via de site van de IKON.

Mijn vriend Hermen Jan Rijks organiseert retraites in Finland:

Stilte zoeken in Finland
Een retraite is een mooie manier om er even uit te gaan en je te bezinnen op levensvragen. Alweer het tweede jaar organiseer ik zo’n stille retraite in retraitehuis Morbacka, in Kaarina, Zuid-Finland. Er is nog plaats voor een of twee deelnemers. Data: 16-20 februari en/of voorjaarsvakantie 2009. Kijk voor meer informatie op www.morbacka.nl of bel me, 020-789 15 45 Hermen Jan Rijks

***

(10/01/2009) Nadat ik erop attent was gemaakt dat de vroegste interviews, op Studio Brussel (bijna pal na de allereerste U2-dienst) en Radio 1 (Met het oog op morgen, over Iggy Pop), onbeluisterbaar waren, heb ik deze alsnog verbeterd. Tevens mag ik nog een keer aankondigen dat Musica Religiosa a.s. zondagavond (Radio 5 vanaf 20.00 uur) een item heeft over deze dominee en de manier waarop hij rock-muziek gebruikt in de kerkdienst.

***

(26/12/2008) Twee kerstpreken te beluisteren. Eentje op volle lengte uit de kerstnacht (17 minuten) met als thema “Wit Licht” (Marco Borsato) en een korte (6 minuten) uit de kerstochtend: “Uit God geboren” (Johannes 1:13).

***

(23/12/2008) Gisteren te gast geweest in Dichtbij Nederland. Daar aan de hand van platen van mijn keuze mogen vertellen van belangrijke momenten in mijn leven. Voer voor psychiaters, vond Tarik Yousif. En: hoe heb jij in vredesnaam je geloof kunnen bewaren! Het klikte bijzonder in dit gesprek. Tevens een mooi moment in het leven van een would be-discjockey.

***

(16/12/2008) Een mooie en uitgebreide recensie van de U2-dienst #2 “God-shaped hole” op de site die de gouden webfish wegkaapte voor de neus van de maker dezes. Goedgelovig.nl. Een compleet overzicht van reportages en programma’s op komst is er ook.

***

(11/12/2008) Nu te horen: RTV-Utrecht reportage van U2-dienst #2 “God-shaped Hole” in Maarssenbroek op 7.12.2008.

Op 22 december is Jan Andries de Boer hoofdgast in “Dichtbij Nederland“. NPS Radio 5, 22.12.2008, 23.00-24.00 uur. Wordt live uitgezonden. De muziek die gedraaid wordt, is uitgezocht door de gast. Het zijn 7 songs die een rol gespeeld hebben op belangrijke momenten in zijn leven. En daarover gaat het gesprek.

Op 11 januari brengt Musica Religiosa een item van 20+ minuten over hoe Jan Andries de Boer rockmuziek gebruikt in de eredienst. IKON Radio 5, 11.1.2009, 20.00 uur.

En had u OBA-live al gezien? “October” van U2 toegevoegd aan de IKON-canon.

***

(5/12/2008) De Utrechtse media laten zich niet onbetuigd nu U2-dienst #2 (“God-shaped hole) in Maarssenbroek komt. Afgelopen woensdag een interview in AD/Utrechts Nieuwsblad. Vandaag een interview op Radio M Utrecht. Radio M is een onderdeel van RTV Utrecht, en deze is van plan om a.s. zondag zowel voor de radio als voor de televisie een reportage te maken van de dienst. Tevens de nog ontbrekende versies van 40 CoeXisT op mijn YouTube-kanaal gezet: de lange Nederlandse versie en de beide Duitse versies. Met dank aan Chuck Sterk die de video-editing heeft gedaan.

***

(26/11/2008) Iemand heeft een gebed gevraagd voor mensen met een autistische stoornis of ADHD. Op de pagina gebeden te beluisteren en mee te bidden. Tevens een preek over Tijd en eeuwigheid, gehouden op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (gedenken van de overledenen).

***

(24/11/2008) Het interview met Peter en Paskal van Bløf is nu te lezen! Op 30 oktober mocht ik hen ontmoeten en dat werd een bijzonder gesprek. Aanleiding was hun nieuwe album ‘Oktober’. Het gelijknamige album van U2 mocht ik bij OBA-live toevoegen aan de IKON-canon van christelijk erfgoed. Zoals October van U2 met Peter en Paskal ter sprake komt, zo komt ‘Wij geloven nergens in’ ter sprake in OBA-live.

***

(19/11/2008) Meer foto’s uit Lierop. (Rockdienst met U2NL én Hannelore 10 dagen geleden).

***

(17/11/2008) Afgelopen donderdag was ik de gast in de talkshow OBAlive van de IKON, rubriek: de IKON-canon. Elke week is er een gast die vertelt over hét boek, hét schilderij of hét muziekfragment dat voor hem of haar staat voor die christelijke cultuur en traditie én waarom dit moet worden bewaard voor het nageslacht.
***

(10/11/2008) De U2-dienst in Lierop was een groot succes. En dat heeft minstens ook met de mensen daar te maken. Ondertussen is een mooi katholiek kerkgebouw ook niet gek. Een fotoreportage van de dienst in de door Carl Weber gebouwde kerk is door de mensen daar intussen online gezet.

***
Obama op cover Rolling Stone(5/11/2008) Alle bezoekers van deze site: hartelijk gefeliciteerd met de overwinning van BARACK OBAMA! In Amerika zijn de rassentegenstellingen overstegen. Dat is nieuwe hoop (in barre tijden). Onder de link: het artikel dat ik in Trouw over Obama en zijn voorliefde voor muziek van Bob Dylan heb geschreven.

***

(3/11/2008) Afgelopen donderdag was ik in Haarlem bij Bløf. De bedoeling was een interview van een uur voor Trouw met bassist en tekst-schrijver Peter Slager. Het werd een heel bijzonder gesprek met behalve Peter Slager ook zanger Paskal Jakobsen, dat duurde tot ruim in de tijd die voor de sound-check was uitgetrokken. Dit ging trouwens niet ten koste van de kwaliteit van het concert: dat zinderde. Met name over het nummer “Wij geloven nergens in (daarom zijn we bang)” hebben we uitgebreid gepraat. Wat mij betreft is het een van de mooiste songs van 2008! Een zelfgemaakt filmpje met dit nummer staat alvast op YouTube. Verder heb ik zojuist een preek op de site gezet over Geloof dat het uithoudt.

***

Yin-and-Yang-with-Hearts(27/10/2008) U2-dienst #2 “God-shaped hole” komt op zondag 7 december a.s. in De Ark in Maarssen-broek (bij Utrecht). Compleet met lichtshow en al! Zie agenda.

Maar eerst nog voor de allerlaatste keer (met U2NL!) U2-dienst #1 “CoeXisT”, en wel in Lierop (bij Eindhoven) ter gelegenheid van het Weberjaar. Mooi detail: deze dienst vindt plaats op uitnodiging van de plaatselijke pastoor. Het is een katholieke dienst met een protestantse voorganger.

***

(16/10/2008) Nieuw: preek over hoe het koninkrijk van de hemel hier kan doorbreken. Met aandacht voor het prachtige nummer Walk On van U2.

***

(10/10/2008) Sinds vandaag is een filmpje over de manier waarop afgelopen zondag aan de EEN-campagne aandacht is besteed te zien via de website van EEN. Dit prachtige filmpje is gemaakt door Sander Schoon van Schoonproducties. Intussen worden er afspraken gemaakt over toch een tweede uitvoering van U2-dienst #2 (God-shaped hole). Zo gauw bekend is wanneer het wordt, wordt het op deze site bekendgemaakt.

***

(6/10/2008) Gisteren is in een ondanks de hevige regenval volle kerk de nieuwe U2-dienst “God-shaped hole” gehouden. Binnenkort komt enig filmmateriaal beschikbaar. Hoewel het geluidsvolume hoog was, gebruikten kerkgangers woorden als ‘meditatief’ en ‘een stukje hemel’ om de dienst te beschrijven. Tijdens de dienst werden polsbandjes van de Een-campagne uitgedeeld en zijn de kerkgangers opgestaan tegen armoede.

***

(16/9/2008) De startdag stond in Broek op Langedijk in het teken van het feit dat het christendom niet de enige religie is in de wereld. Geloven wereldwijd.

***

(10/9/2008) Op 5 oktober a.s.: U2-dienst #2 “God-shaped hole”. Eenmalige happening met lichtshow. Een artikel, met hierin de geschiedenis tot nu toe van de U2-dienst. En de opzet van de splinternieuwe dienst.

***

(28/8/2008) Vandaag in Trouw: een groot artikel van mijn hand over de muzieksmaak van Barack Obama (hij houdt van Bob Dylan) en wat dit zegt over zijn geloof en politiek. Obama verkondigt bijbelse hoop.

***

(18/8/2008 en 5/9/2008) Twee preken erbij: De Vermetelheid Van Geloven, met hierin een uitgebreide verwijzing naar het boek The Audacity Of Hope van Barack Obama. En Pervers.

***

(4/8/2008 Na een studieverlof van 3 maanden, aangevuld met 5 weken vakantie, stond ik op 3 augustus weer als nieuw op de kansel. Met een preek, die zijn eerste inspiratie vond in een lied van Huub Oosterhuis. “De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen”. Hier te beluisteren.

***

(10/6/2008) Een berichtje voor trouwe bezoekers van deze site. Het is u misschien opgevallen dat er de laatste tijd niet zoveel nieuwe dingen op deze site gekomen zijn. Dit heeft alles te maken met het studieverlof waarvan ik sinds Pasen geniet. Vanaf augustus gaan we weer verder waar we gebleven waren. Overigens besteed ik het studieverlof aan een onderzoek naar de levensbeschouwelijke laag in popmuziek. Misschien komt er een boekje waarin ik nieuwe voorbeelden geef van muziek waarmee rockdiensten kunnen worden opgezet. Ik heb intussen al een aantal klaar. Een geheel nieuwe U2-dienst komt er op 5 oktober in mijn eigen kerk in Broek op Langedijk (zie agenda). Nu eerst het Indian Summer Festival (21 juni, Broek op Langedijk).

Één reactie op “01. Laatste Nieuws”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.